Nećete mu odoliti: Zapečeni punjeni krompir topi se u ustima
Krompir smo jeli na bezbroj načina, ali ovaj je veličanstven.
Donosimo vam recept za zapečeni punjeni krompir koji će vas oduševiti. Jednostavno se topi u ustima.
Sastojci:
Punjenje:
50 dag miješanog mljevenog mesa
2-3 kašike ulja
1 manja glavica luka
1 režanj bijelog luka
3 dag nasjeckanog svježeg peršuna
origano
1 jaje
Preljev:
1,5 kašika otopljenog maslaca
1,5 kašika brašna
3,5 dl mlijeka
1 žumanjak
5-6 dag naribanog parmezana
2 kašike koncentrata paradajza
sol, biber
Ostalo:
8 velikih krompira
origano
Priprema:
1. Krompire dobro oprati pa staviti kuhati 15 minuta da budu na pola kuhani.
2. Dok se krompir kuha, popržiti sitno nasjeckan luk i bijeli luk na vrućem ulju. Dodati mljeveno meso pa pržiti dok se meso počne odvajati na sitne grudvice, dodati paradajz, peršun i maknuti s vatre.
3. Za preljev, popržiti brašno na maslacu, lagano dodati mlijeko pa miješati da se ne stvore grudvice. Malo prokuhati pa maknuti s vatre, dodati žumanjak i ribani parmezan te dobro izmiješati.
4. U mljeveno meso dodati dvije kašike preljeva i dobro izmiješati, dodati jaje pa isto tako dobro izmiješati.
5. Uključiti rernu da se ugrije na 200 stepeni.
6. Procijediti krompir, prerezati svaki na pola, većom kašikom izdubiti polovine i složiti ih na veliku tepsiju. Polovine krompira puniti sa 2-3 kašike punjenja pa svaki preliti sa 2 kašike preljeva, posuti origanom i staviti u zagrijanu rernu na pola sata, piše Coolinarika.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.