Lijek za stres i anksioznost koji je izumila vojska SAD-a: Lagano se izvodi i pomaže za tri stvari

0
Radiosarajevo.ba
Lijek za stres i anksioznost koji je izumila vojska SAD-a: Lagano se izvodi i pomaže za tri stvari

Kvadratno disanje (box breathing), koje se ponekad naziva i taktičko disanje, prvobitno je razvijeno od strane vojske Sjedinjenih Američkih Država. Članovi oružanih snaga, poput Navy Sealsa, koristili su ovu tehniku disanja da upravljaju stresom i poboljšaju svoju izvedbu.

Možete koristiti kvadratno disanje prije, tokom ili nakon stresnog, zastrašujućeg ili anksioznog iskustva. Evo kako primijeniti tehniku kvadratnog disanja:

- Polako udahnite kroz nos brojeći do četiri.
- Zadržite dah dok polako brojte do četiri.
- Polako izdahnite brojeći do četiri.
- Zadržite dah dok polako brojte do četiri.
- Ponovite po potrebi.

Dragan Bursać: Ko je Dini Konakoviću ukrao zajedničke Bajrame?

Kada ste pod stresom ili doživljavate nešto izuzetno izazovno, vaše tijelo je u visokom stanju pripravnosti. kvadratno disanje može pomoći aktivirati vaš parasimpatički nervni sistem, koji je odgovoran za opuštanje tijela.

Ova reakcija opuštanja usporava srčanu frekvenciju i brzinu disanja te snižava krvni pritisak, što može učiniti situaciju s kojom se suočavate manje izazovnom i preplavljujućom. Osjećaj smirenosti takođe može pružiti osjećaj kontrole nad vašim okolnostima. Istraživanja su pokazala dokaze koji podržavaju fizičke i mentalne koristi primjene kvadratnog disanja.

Kardiolog Izeta Kurbašić: "Stres na drugom ili trećem mjestu uzročnika kardiovaskularnih bolesti"

Smanjuje stres i nivo kortizola

Kada ste pod stresom, vaše tijelo izlučuje kortizol, koji se često opisuje kao hormon stresa. Tijelo će izlučivati kortizol u prekomjernim količinama kada treba ostati u visokom stanju pripravnosti ili kada ste pod ekstremnim stresom.

Istraživanja su pokazala da tehnike disanja slične kvadratnom disanju mogu smanjiti nivo kortizola u vašem tijelu. Ovo je značajno jer prekomjerni kortizol može dovesti do loše koncentracije, iritabilnosti, anksioznosti i smanjene tolerancije na stres.

Poboljšava raspoloženje i mentalno zdravlje

Mnoga istraživanja su povezala tehnike disanja sa poboljšanjem raspoloženja i općim blagostanjem. Tehnike disanja često su u osnovi različitih praksi opuštanja, kao što su Lamaze i joga.

Neka istraživanja pokazuju da kontrolisano disanje, poput kvadratne tehnike disanja, može biti korisna strategija u smanjenju anksioznosti, depresije i stresa.

Istraživači su takođe otkrili da namjerno kontrolisanje daha može imati veći pozitivan uticaj na vaše raspoloženje nego pasivna pažnja na disanje, kao što se može raditi u svjesnosti ili meditaciji.

Poboljšava mentalnu jasnoću i fokus

Namjerno disanje može takođe pomoći u pročišćavanju uma. Jedno istraživanje je pokazalo da korištenje tehnika disanja može poboljšati vašu koncentraciju i stvoriti pozitivniji pogled na život.

Drugo istraživanje je pokazalo da fokusiranje na tempo i ritam disanja aktivira regije u vašem mozgu koje su povezane sa pažnjom i sviješću o tijelu. Ove oblasti mozga takođe mogu pomoći u regulaciji vašeg odgovora na stres. Ovo istraživanje dodatno jača ideju da kontrola daha ili brojanje daha može biti korišteno za organizaciju misli i poboljšanje fokusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak