Mnogi imaju ovu naviku tokom spavanja, a štetna je za zdravlje: Evo kako je promijeniti

0
Radiosarajevo.ba
Mnogi imaju ovu naviku tokom spavanja, a štetna je za zdravlje: Evo kako je promijeniti
Foto: Pexels / Kako vi koristite jastuk?

Disanje kroz usta, posebno ako to radite cijelu noć, isušuje usta i grlo te povećava rizik od respiratornih infekcija. Također, to može negativno utjecati na vaše zube.

"Disanje na usta tokom dana i noći šteti vašim zubima, ali najviše štete nanosi noću", izjavila je doktorica Alex Foo.

"Noću se proizvodnja pljuvačke smanjuje, što se disanjem na usta dodatno pogoršava, pa imate suha usta. Pljuvačka je ta koja neutralizira kiseline i ispire čestice hrane, pa bez nje bakterije mogu napredovati, a vi dobivate karijes i bolesti desni".

Svečano u Sarajevu: U At Mejdanu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Svečano u Sarajevu: U At Mejdanu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Dugotrajno disanje na usta također može uzrokovati fizičke promjene u strukturi vašeg lica, naročito kod djece, piše Newsweek.

"Hronično disanje na usta može promijeniti strukturu lica, onaročito kod djece, što može dovesti do neravnih zuba i i govornih poteškoća. Disanje na usta može vam prouzrokovati i loš zadah što utječe i na vaše samopouzdanje", kaže dr. Foo.

Ako tokom spavanja dišete na usta - što je često praćeno i hrkanjem - to može utjecati na unos kisika, što dovodi do nemira i potencijalne apneje za vrijeme spavanja.

Šta možemo uraditi da zaustavimo disanje na usta?

"Jednostavne promjene poput hidratacije, liječenja nosnih začepljenja ili korištenja ovlaživača zraka noću mogu pomoći u smanjenju učinaka disanja na usta", rekla je dr.Foo.

Također, redovni stomatološki pregledi mogu pomoći u otkrivanju znakova disanja na usta prije nego što postanu problematični.

"Vaše cjelokupno oralno zdravlje ovisi o dobrim navikama i rješavanju problema prije nego što postanu hronični", rekla je dr. Foo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije