Izrazito bogata proteinima: Kako skuhati savršenu leću?
Leća je u nutricionističkom smislu jako vrijedna, u kulinarskom može biti vrlo zanimljiva, a što se tiče isplativosti iznimno je ekonomična.
Prvo što trebate naučiti je kako odabrati leću. Kada je želite kuhati u varivima, odaberite zelenu, smeđu ili crnu leću. Crvenu leću najbolje je čuvati za supe i curry jer će lako postati kašasta.
Leću prije kuhanja trebate isprati u situ ispod mlaza vode - to vam je ujedno prilika za opaziti kamenčiće i zrnje slabije kvalitete.
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina
Kad je stavljate kuhati, odmjerite četiri šoljice vode za jednu šoljicu leće. Ako je kuhate samu, dodajte joj list lovora za bolji okus.
Preporučljivo je dodati i komadić kombu alge, naročito ako vam leća inače izaziva probavne smetnje - enzimi iz kombu alge djelovat će na fitinsku kiselinu koja je za mnoge problematična.
Trik za brzo kuhanje povrća: U vodu obavezno dodajte ovaj sastojak
Kad je sve u loncu, pustite sadržaj da zakuha, smanjite vatru na sasvim laganu (ovo je ključno ako ne želite da se raspadne), poklopite i pazite na vrijeme kuhanja jer se razlikuje od sorte do sorte.
Zelenoj leći trebat će 18 do 20 minuta, smeđoj leći 20 do 25 minuta, a crnoj leći 25 do 30 minuta. Nakon toga ocijedite vodu, bacite lovorov list i kombu pa koristite leću u svom omiljenom receptu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.