Idealne za svaki obrok: Hrskave tikvice bez prženja

Radiosarajevo.ba
Idealne za svaki obrok: Hrskave tikvice bez prženja

Ako volite tikvice, a dosadili su vam uobičajeni načini pripreme, pogotovo malo zamorno prženje, onda je ovo pravi recept za vas.

U pitanju su sjajne tikvice iz rerne koje će biti hrskave i niko im neće moći odoliti.

Savršene su za svaki obrok, a posebnost im daje sos koji ćete vrlo lako napraviti.

Potrebno vam je: 

tikvice - 2 komada
kukuruzno brašno - 1/2 šolje
sol
bijeli luk - 1 kašičica, u prahu
aleva paprika - dimljena
maslinovo ulje - 2 kašike

Za sos:

kiselo mlijeko - 4 kašike
mirođija
sol - po ukusu
bijeli luk - 2 čehna
biber - šareni

Priprema: 

1. Operemo i isiječemo tikvice na krugove debljine oko pola centimetra.

2. U veliku posudu za pečenje stavljamo tikvice, posipamo ih brašnom, s malo soli, bijelim lukom u prahu i dimljenom alevom paprikom. Promiješamo ih dobro da se brašno ravnomjerno polijepi po njima.

3. Sipamo malo maslinovog ulja preko njih.

4. Pečemo tikvice u rerni na 180 stepeni dok ne budu zlataste.

5. Za to vrijeme spremamo sos, miješajući isječenu mirođiju i bijeli luk s kiselim mlijekom, stavimo sol i biber, te smjesu odložimo u frižider dok se peku hrskave tikvice.

Serviramo tikvice sa sosom od bijelog luka, piše Bonapeti.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak