Gužvara s jogurtom bolja od gibanice: Priprema se sa 5 sastojaka za samo 5 minuta
Tradicionalna gibanica je zakon - često je na našim stolovima, i nema ko je ne voli. Uz čašu jogurta ili kiselog mlijeka može da bude kompletan obrok, a često je i dio predjela. Hrsvaka, topla, mekana, lijepo filovana - prosto uvijek mami, i svako želi da uzme "samo još jedno parče".
No, dobra gibanica zahtjeva više vremena i pažnje za pripremu, pa je možda ne pravimo često koliko bismo željeli. Ipak, tu je recept koji je daleko jeftiniji i lakši za pripremu, a opet vjerno imitira ukus prave gibanice - to je pita gužvara sa jogurtom.
Pravi se od svega pet sastojaka (ne računajući začine), a osim kora za pitu gotovo sve druge uvijek imamo u kući. Još jedna prednost ove divne pite je što ne zahtjeva nikakvo kulinarsko umijeće - treba vam doslovce manje od pet minuta da je napravite, i nema rolanja kora, one se jednostavno gužvaju.
Znate li kolika je maksimalna dozvoljena brzina na autoputevima bivše Jugoslavije?
Ako smatrate da je isuviše "obična" uvijek je možete obogatiti komadićima zeljem, mesom, ili sitnim sirom. Ali, čak je i ovoj običnoj varijanti lažna gibanica, odnosno pita gužvara sa jogurtom neodoljivog ukusa. Probajte, pa javite utiske.
Pita gužvara sa jogurtom
Sastojci
- 3 jaja
- pakovanje kora za pitu
- pola litra jogurta (što gušćeg)
- pola čaše ulja
- čaša kisele vode
- pola praška za pecivo
- kašičica soli
Priprema
- Sve sastojke dobro umutiti mikserom u činiji - to će vam oduzeti svega minut do dva.
- Uzimate po dve kore, ili još bolje po jednu, zgužvati ih rukama, pa ih umakati u pripremljenu smesu. Ređati u pleh podmazan uljem, tako da pribijate koru jednu uz drugu.
- Peći na 200 stepeni oko 45 minuta. Kada kora poprimi zlatnobraon boju - spremno je!
To je to, prijatno?
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.