Nema ništa bolje od ovoga: Turski pide, hrskavo tijesto sa nadjevom koje će vas "oboriti sa nogu"
Turska je poznata po kulinarskim delicijama, a jedna od njih je i ulična hrana - pide.
Turska verzija pizze, ali jednostavnija i može se reći ukusnija, jer hrskavo tijesto u obliku brodića sa nadjevom po želji, svima daje baš ono što žele toga dana - ugodnost i komfort hrane.
Donosimo vam recept za savršeno hrskavo tijesto s kojim će ovaj specijalitet biti ukusniji od klasične pizze.
Pacijent preminuo nakon pada s drugog sprata Kantonalne bolnice Zenica
Sastojci:
- 850 grama brašna
- 400 ml mlijeka
- 10 g suhog kvasca
- 100 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 2 jaja
Priprema:
1. U malo toplog mlijeka pomiješajte šećer, kvasac i kašiku brašna te ostavite da se diže.
2. U zdjelu stavite oko 400 g brašna i sol i promiješajte. Ulijte mlijeko, ulje (ostavite 2 kašike za kraj), jedno jaje i jedan bjelanjak (žumanjak ide na kraju) i kvasac. Zamijesite tijesto koje se ne lijepi za ruke ili se vrlo malo lijepi.
3. Premažite preostalim uljem, malo premijesite i ostavite tijesto da se diže sat do sat i po na toplom mjestu.
4. Tijesto premijesite, pa podijelite na 8 dijelova (ili koliko želite i hoćete li veće ili manje). Svaki dio tijesta oblikujte u kuglu. Nemojte rolati tijesto predugo kako ne bi postalo žilavo da ga bude teško razvaljati, ali ako se to dogodi samo ostavite loptice da odmore 10 minuta i opustit će se.
5. Svaku lopticu razvucite gore-dolje i malo sa strane. Stavite nadjev po želji. Na kraju rubove samo presavijte prema unutra, a krajeve tijesta utisnite u špicu da dobijete oblik brodića.
6. Pustite ih da odstoje oko pola sata. Premažite rubove žumanjkom.
7. Pecite 15-20 minuta na 200 stepeni u zavisnosti od vaše rerne. Nakon 15 minuta provjerite jesu li rubovi dobili boju.
Služite uz ayran ili jogurt. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.