Nema ništa bolje od ovoga: Turski pide, hrskavo tijesto sa nadjevom koje će vas "oboriti sa nogu"

0
Radiosarajevo.ba
Nema ništa bolje od ovoga: Turski pide, hrskavo tijesto sa nadjevom koje će vas "oboriti sa nogu"
Foto: YouTube/Screenshot / Turski pide

Turska je poznata po kulinarskim delicijama, a jedna od njih je i ulična hrana - pide.

Turska verzija pizze, ali jednostavnija i može se reći ukusnija, jer hrskavo tijesto u obliku brodića sa nadjevom po želji, svima daje baš ono što žele toga dana - ugodnost i komfort hrane.

Donosimo vam recept za savršeno hrskavo tijesto s kojim će ovaj specijalitet biti ukusniji od klasične pizze.

Pacijent preminuo nakon pada s drugog sprata Kantonalne bolnice Zenica

Pacijent preminuo nakon pada s drugog sprata Kantonalne bolnice Zenica

Sastojci:

  • 850 grama brašna
  • 400 ml mlijeka
  • 10 g suhog kvasca
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 2 jaja


Priprema:

1. U malo toplog mlijeka pomiješajte šećer, kvasac i kašiku brašna te ostavite da se diže.

2. U zdjelu stavite oko 400 g brašna i sol i promiješajte. Ulijte mlijeko, ulje (ostavite 2 kašike za kraj), jedno jaje i jedan bjelanjak (žumanjak ide na kraju) i kvasac. Zamijesite tijesto koje se ne lijepi za ruke ili se vrlo malo lijepi.

3. Premažite preostalim uljem, malo premijesite i ostavite tijesto da se diže sat do sat i po na toplom mjestu.

4. Tijesto premijesite, pa podijelite na 8 dijelova (ili koliko želite i hoćete li veće ili manje). Svaki dio tijesta oblikujte u kuglu. Nemojte rolati tijesto predugo kako ne bi postalo žilavo da ga bude teško razvaljati, ali ako se to dogodi samo ostavite loptice da odmore 10 minuta i opustit će se.

5. Svaku lopticu razvucite gore-dolje i malo sa strane. Stavite nadjev po želji. Na kraju rubove samo presavijte prema unutra, a krajeve tijesta utisnite u špicu da dobijete oblik brodića.

6. Pustite ih da odstoje oko pola sata. Premažite rubove žumanjkom.

7. Pecite 15-20 minuta na 200 stepeni u zavisnosti od vaše rerne. Nakon 15 minuta provjerite jesu li rubovi dobili boju.

Služite uz ayran ili jogurt. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije