Kako pripremiti heljdopitu: Recept koji čuva staru tradiciju

0
Radiosarajevo.ba
Kako pripremiti heljdopitu: Recept koji čuva staru tradiciju
Foto: Coolinarika / Heljdopita

Heljdopita je tradicionalno jelo koje je oduvijek bilo prisutno u mnogim domaćinstvima, a zahvaljujući jednoj staroj emisiji, ponovo je postalo popularno.

Gledajući kako nana od 85 godina priprema ovaj specijalitet, zaljubili smo se u njegov ukus i jednostavnost, pa smo odlučili s vama podijeliti ovaj recept.

Ovaj recept ne samo da čuva tradiciju, već i podsjeća na ljepotu jednostavnih jela koja ne smiju biti zaboravljena. Ako volite tradicionalnu kuhinju, sigurno ćete uživati u pripremi i okusu ove pite.

Bećirović: Milanović vraća Tuđmanovu politiku na "tvorničke postavke" i "predziđe kršćanstva"

Bećirović: Milanović vraća Tuđmanovu politiku na "tvorničke postavke" i "predziđe kršćanstva"

Sastojci

  • 3 jaja
  • 500 ml mlijeka
  • 100 ml vode
  • 100 gr heljdinog brašna
  • oko 200 gr belog brašna
  • so

Fil:

  • 500 gr svježeg sitnog sira
  • 3 jaja
  • 1dl ulja
  • 1dl mlijeka
  • 1 mala pavlaka ili mileram
  • 1/3 praška za pecivo

Priprema 

Od navedenih sastojaka umutiti tijesto za palačinke i ispeći palačinke. Nauljiti tepsiju pa slagati red palačinki od heljde,red fila,završiti sa filom. Peći 30 minuta na 220 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije