Kako pripremiti heljdopitu: Recept koji čuva staru tradiciju
Heljdopita je tradicionalno jelo koje je oduvijek bilo prisutno u mnogim domaćinstvima, a zahvaljujući jednoj staroj emisiji, ponovo je postalo popularno.
Gledajući kako nana od 85 godina priprema ovaj specijalitet, zaljubili smo se u njegov ukus i jednostavnost, pa smo odlučili s vama podijeliti ovaj recept.
Ovaj recept ne samo da čuva tradiciju, već i podsjeća na ljepotu jednostavnih jela koja ne smiju biti zaboravljena. Ako volite tradicionalnu kuhinju, sigurno ćete uživati u pripremi i okusu ove pite.
Bećirović: Milanović vraća Tuđmanovu politiku na "tvorničke postavke" i "predziđe kršćanstva"
Sastojci
- 3 jaja
- 500 ml mlijeka
- 100 ml vode
- 100 gr heljdinog brašna
- oko 200 gr belog brašna
- so
Fil:
- 500 gr svježeg sitnog sira
- 3 jaja
- 1dl ulja
- 1dl mlijeka
- 1 mala pavlaka ili mileram
- 1/3 praška za pecivo
Priprema
Od navedenih sastojaka umutiti tijesto za palačinke i ispeći palačinke. Nauljiti tepsiju pa slagati red palačinki od heljde,red fila,završiti sa filom. Peći 30 minuta na 220 stepeni.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.