Fantastičan recept za zeljanicu: Iz tave, s manje ulja i brzo spremna
Radiosarajevo.ba
Vučeno tijesto i kremasti sir kombinacija je na koju malo ko može ostati ravnodušan.
Još ako joj dodamo zeleno povrće i poslužimo uz jogurt, dobijemo omiljenu deliciju kojoj se uvijek rado vraćamo, piše Dnevnik.hr.
Priprema za pravljenje pite inače je mukotrpan proces koji zahtjeva mnogo vremena, a ako ste mnogo gladni, nećete se odlučiti na to.
Dirljivo pismo zaposlenika OŠ Prečko: Srca su nam slomljena, ali niste sami. Tuga je cijena ljubavi
U nastavku vam donosimo recept za pitu zeljanicu za koju ne morate paliti rernu, a tako je ukusna da u sekundi nestaje s tanjira.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 paket suhog kvasca
- 1 kašika šećera
- 3 kašike ulja
- 2 kašike jogurta
- 1 kašikica soli
- 300 ml mlake vode
Sezona je knedla sa šljivama: Sa ovim receptom nećete pogriješiti
Za nadjev:
- 300 g svježeg špinata
- malo nasjeckanog poriluka
- 300 g kremastog sira (najbolje feta sir)
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
- Zamijesite tijesto. Od ukupne količine odvojite 200 ml vode pa je zagrijte. U toplu vodu dodajte kvasac i šećer i ostavite sa strane da se aktivira. U dubljoj posudi promiješajte brašno i sol, napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac te ostatak vode, jogurt i ulje.
- Umijesite meko, elastično i neljepljivo tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na šest jednakih dijelova. Pokrijte krpom i ostavite da odmara barem sat vremena.
- Pripremite nadjev. Špinat blanširajte i sitno nasjeckajte, dodajte mu sjeckani poriluk pa sve dobro sjedinite sa sirom.
Gotov za deset minuta: Korisnici društvenih mreža zaluđeni italijanskim receptom
- Svaku kuglu tijesta tanko razvaljajte, napunite nadjevom pa preklopite.
- Svaku zatvorenu piticu premažite uljem pa pecite na suhoj tavi bez ulja dok ne poprimi zlatnu boju sa svake strane.
- Poslužite uz jogurt.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)