Donosimo vam recept za čudesno dobar pečeni krompir

0
Radiosarajevo.ba
Donosimo vam recept za čudesno dobar pečeni krompir

Često nailazimo na recepte i trikove za najbolje pečene krompire i obično se radi o nekom "čudesnom" sastojku ili koraku koji "mijenja sve". Međutim, u ovom receptu za savršen rezultat brine se cijeli niz trikova i dodataka.

Zvuči pomalo komplikovano, naročito u poređenju s načinom na koji većina peče krompire - oguli ih, nareže, posoli, naulji i ubaci u pećnicu.

U objašnjenju stoji da se soda bikarbona koristi prilikom prethodnog kratkog kuhanja kako bi krompirima dala osobitu tektsturu koja se tokom pečenja divno zahrskavi, dok se pileća kocka za supu dodaje zbog okusa koji u konačnici podsjeća na krompire pečene s piletinom, i dok se malo maslaca dodaje zbog okusa i zbog hrskavosti.

Pogledajte sažetak meča između Tysona i Paula

Maslac koji se koristi u ovom receptu je pročišćeni, koji pred običnim ima prednost u tome što ne gori, ali kako imamo nekog iskustva s dodavanjem maslaca pečenom krompiru, možemo vam preporučiti da slobodno koristite bilo koju vrstu koja vam je pri ruci ili koristiti ulje uz dodatak par listića maslaca za bolji okus.

Najhrskaviji krompirići bez prženja na ulju: Uvaljajte ga u ova dva sastojka i bit će savršen

Evo recepta, a u nastavku slijedi i video.

Čudesno dobar pečeni krompir

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 kašika soli
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 pileća kocka za supu
  • 2 kašike ulja
  • 100 ml pročišćenog maslaca
  • 2 glavice bijelog luka
  • 1 šaka ruzmarina
  • 1 šaka majčine dušice
  • sol, biber

Priprema:

Ogulite i narežite krompire pa ih stavite kuhati u hladnu vodu. Dodajte sol i sodu bikarbonu. Pustite da zavrije i prokuhajte (10-15 minuta). Ocijedite ih i pustite da voda ispari, a kako bi bili što hrskaviji dobro protresite cjedilo.

Neće se raspadati i pretvarati u pire: Ovako se pravi krompir salata - mnogi prave iste greške

Dok se krompiri kuhaju, kocku pilećeg temeljca izmrvite u posudi, dodajte joj ulje i dobro sve izmiješajte. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.

Ulijte pročišćeni maslac na veliki lim za pečenje, stavite u pećnicu dok se ne zagrije. Na vreli pleh rasporedite krompir, bijeli luk, ruzmarin, majčinu dušicu, razmrvljenu kocku, sol i papar i sve izmiješajte.

Pecite 25 minuta. Preokrenite krompire pa pecite još 25 minuta dok ne porumene i ne postanu hrskavi, piše Slobodnadalmacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak