Recept za tradicionalnu bosansku kljukušu: Evo kako se priprema krompir i kada se dodaje brašno
Kljukuša je staro tradicionalno bosanskohercegovačko jelo koje se jednostavno priprema.
Donosimo vam jednostavan recept kako bi cijela porodica uživala u ukusnom obroku.
Kažu i da da je kljukuša ljepša što je tanja, pa ne bi bilo loše da se toga i pridržavamo.
Kompanija u Bosni i Hercegovini se žalila jer je pobijedila na tenderu
Sastojci:
- oko dva kg krompira,
- 200g brašna,
- 150 ml ulja,
- soli po ukusu,
- biber po ukusu,
- dvije glavice luka (ili praziluk po želji),
- komadić putera.
Priprema:
Oguliti krompir i, ako ste u žurbi, izrendajte ga na krupno rende - iscijediti ga dobro. Ukoliko imate malo više vremena, krompir izrežite na male kockice - kljukuša će biti puno, puno ukusnija!
Pomiješati krompir, ulje i začine.
Ovako se pravi zaprška: Mnogi griješe, evo koliko je dugo treba kuhati
Na kraju dodati brašno i rukama izmiješati, a možete dodati i sitno sjeckan luk ako volite (kažu da je ovako najukusnija). Ako volite tikvice možete i njih dodati.
Uključite rernu na 250 stepeni i stavite dobro nauljen pleh da se zagrije. U zagrijan pleh izlijte smjesu za kljukušu i pecite nekih pola sata. Prije samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče.
Kada odozgo lijepo porumeni gotova je.
Kad je poslužite, neki vole preliti je pavlakom, mileramom, ali i kiselim jogustom.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.