Neće se raspadati i pretvarati u pire: Ovako se pravi krompir salata - mnogi prave iste greške

0
Radiosarajevo.ba
Neće se raspadati i pretvarati u pire: Ovako se pravi krompir salata - mnogi prave iste greške
Foto: Coolinarika / Krompir salata

Krompir salatu možete napraviti na mnogo načina i odlično se slaže uz jela s ribom i mesne obroke.

Ako izbjegnete uobičajene greške, krompir salata može biti vaš glavni adut u kuhinji.

Ne stavite dovoljno začina

Mnogi zaborave da posole vodu u kojoj kuhaju krompir. Ako krompir posolite kada je već skuhan neće vam pružiti maksimalan ukus.

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Priprema krompira za salatu je slično kao kuhanje tjestenine. Sve što je potrebno je da posolite vodu u kojoj ćete kuhati ovu ukusnu namirnicu.

Pregrijete krompir

Zašto palačinke ponekad budu žilave: Napravite jednu sitnu izmjenu i bit će mekane kao duša

Zašto palačinke ponekad budu žilave: Napravite jednu sitnu izmjenu i bit će mekane kao duša

Velika je greška da krompir stavite u vodu koja vri, na taj način će biti meki spolja a tvrdi unutra.

Trik je u tome da krompir počnete da kuhate u hladnoj posoljenoj vodi i postepeno zagrijavate dok ne počne da vri.

Na taj način će se krompiri kuhati ravnomjerno, a to je veoma važno za pripemu salate koja oduzima dah.

Krompir salata
Foto: Coolinarika: Krompir salata

Predugo kuhate krompir

Veoma je bitno da krompir za salatu ne bude ni tvrd, ali ni previše mekan. Potrebno je da nađete zlatnu sredinu.

Da biste dobili pravu teksturu, krompire provjeravajte tokom kuhanja. Probodite krompir viljuškom, ako lako prođe kroz njega, savršeno je kuhan, a ako se raspadne pretjerali ste s kuhanjem.

U prosjeku bi trebalo kuhati krompir 8-12 minuta.

Turske faširane šnicle bez prezle i jaja: Priprema je prejednostavna, a okus će vas oduševiti

Turske faširane šnicle bez prezle i jaja: Priprema je prejednostavna, a okus će vas oduševiti

Kako da ispečete savršen pomfrit u rerni

Siječete krompire na nejednake djelove

Ako komadi krompira nisu iste veličine neće se jednako skuhati, pa će manji biti prekuhani a veći nedovoljno meki.

Zato povedite računa da vam svi komadi krompira budu približno isti, piše Mondo.rs.

Krompir salata
Foto: Coolinarika: Krompir salata

Pogrešni posljednji koraci

Ako stavite preliv na bazi majoneza na krompire dok su još vrući, on će se zagrijati i izgubiti teksturu. S druge strane, prelive koji sadrže sirće treba stavljati prije nego što se krompiri ohlade jer će tako teže upiti ukus.

Zato, za prelive s majonezom sačekajte da se krompiri ohlade, a one sa sirćetom nanesite na toplu salatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije