Znate li kako spriječiti proklijavanje krompira: Uz ovaj trik ostaje čvrst i bez klica
![Znate li kako spriječiti proklijavanje krompira: Uz ovaj trik ostaje čvrst i bez klica](https://storage.radiosarajevo.ba/article/491530/871x540/klijanje-krompira-youtube-10april23.jpg?v1681118636)
Ako nemate prikladan prostor za spremanje krompira, ovaj trik riješit će problem prebrzog klijanja.
Krompir je namirnica koja bi se trebala držati na suhom i tamnom mjestu, poput ostave ili garaže, ali nemaju svi mogućnost pravilno spremati krompir.
Ako se krompir nalazi na svijetlom i vlažnom mjestu, on počinje klijati i brzo gubi svoju čvrstu teksturu i prepoznatljiv okus.
Postoji jednostavan način kako ćete to spriječiti, a potrebna vam je samo jedna jabuka, piše Večernji.hr.
![Navijači uzvikivali 'Kosovo je srce Srbije' na utakmici Sloga - Velež: Sudije ignorisale skandiranje](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579072/300x185/utakmica.jpg?v1739712658)
Navijači uzvikivali 'Kosovo je srce Srbije' na utakmici Sloga - Velež: Sudije ignorisale skandiranje
Sve što trebate napraviti jest u svoju posudu ili vreću s krompirom dodati jednu jabuku i to u sredinu. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni plin koji sprječava nastanak korijena i proklijavanje krompira.
Međutim, jabuke također utječu na prebrzo sazrijevanje drugog voća i povrća pa ih treba čuvati dalje od njih.
![Krompir](https://storage.radiosarajevo.ba/image/527988/871x540/proklijali_krompir_pixabay.jpg)
Krompir pohranjen s jabukom ostaje čvrst i bez klica čak i nakon osam sedmic, za razliku od krompira pohranjenog bez jabuke; a oni su "uglavnom mekani, naborani i tužnog izgleda."
Zato dodajte jabuku i spremite svoj krompir.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.