Deset kulinarskih trikova koji će spasiti svako jelo

Radiosarajevo.ba
Deset kulinarskih trikova koji će spasiti svako jelo

Koliko vam se puta desilo da vam se prilikom pripreme ručka nešto odmane, te dobijete prepečeno ili presoljeno jelo?

U takvim trenucima u pomoć priskaču određeni trikovi iskusnih kuvara, piše 24sata.hr.

- Ukoliko imate poteškoća s pripremanjem poslastica, prije dodavanja glazure prokuhajte pekmez od kajsije i premažite biskvit.

- Ako vam se hljeb prepeče, odrežite krajeve, sastružite ga nožem i istrljajte bijelim lukom. Na taj način ćete popraviti aromu, te će topli sendiviči biti ukusniji.

- Ako ste presolili jelo ubacite u supu nekuhanu tjesteninu ili sirovi krompir pa izvadite nakon deset minuta.

- Supu, variva i sos možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel sosa. Pomoći će i hljebne mrvice ili gustin izmješan s malo vode.

- Ova namirnica potpuno mijenja ukus u zamrzivaču: Bolje ne pokušavajte da je zamrznete!

- Zapetljane špagete ostavite testeninu da se ohladi, a zatim je zagrijte u tavi s maslacem ili uljem, pa lagano miješajte.

- Slatkoću ublažite limunom, vinskim sirćetom ili paradajzom.

- Stari hljeb poprskajte vodom i mlijekom pa zagrijte u mikrotalasnoj.

- Prekiselu salatu isperite u vodi, a preliv za salatu razblažite s malo sode bikarbone ili kašičicom šećera.

- Led ili hladna voda pomažu kod prekuhane tjestenine.

- Ocijedite tjesteninu, te stavite u vodu s ledom kako biste zaustavili kuhanje. Zatim je zagrijte u sosu od paradajza. Na taj način će kiselina stvrdnuti testeninu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak