Stručnjak Bilton: Pire krompir moramo izbjegavati!
Jedite nezrele banane
Zelene banane, kao i cijela zrna žitarica, povrće i biljna vlakna, sadrže otporni skrob. To je najbolji oblik vlakana, koja se sporije apsorbuju i daju više energije. Iako spada u ugljene hidrate, ova vrsta skroba ne podiže nivo šećera u krvi i ne predstavlja rizičnu hranu za dijabetičare. Takođe, skrob iz zelenih banana aktivira lučenje hormona glukagona, koji podstiče organizam da brže sagorjeva masti.
Ako unos šećera držite na minimumu, veća je vjerovatnoća da postignete i održavate vitku liniju. Način na koji pripremamo hranu utiče na to koliko ćemo šećera konzumirati. Na primjer, unijećemo u organizam čak 25 procenata više šećera iz krompira ako ga skuhamo i napravimo pire.
Krompir i drugi ugljeni hidrati sadrže dosta skroba. Kada se skrob kuha i pravi pire, više skroba se pretvara u šećer, u poređenu sa drugim načinima pripreme krompira.
To nije slučaj samo sa krompirom. Na primjer, više ćete šećera iz jabuke unijeti u organizam ako je skuhate i napravite od nje kašu ili pravite sok, nego ako je jedete u svježem stanju, piše Daily Mail.
Pijte vodu da smanjite bolove u kičmi
Prema istraživanjima, čak 75 procenata ljudi unosi manje tečnosti u organizam nego što je dnevna preporučena doza. To ne utiče samo na liniju, već i na bolove. Naime, naučna istraživanja otkrivaju da 8 do 10 čaša vode dnevno može smanjiti bolove u kičmi i zglobovima kod 80 procenata ljudi. To je zbog toga što u slučajevima dehidracije tečnost u zglobovima postaje gušća i formiraju se kristali urične kiseline, koji se inače uglavnom izbacuju putem mokraće.
Tako mogu nastati bolovi u zglobovima.
Pored pozitivnog uticaja na zdravlje, voda može ubrzati metabolizam i uticati pozitivno na vašu liniju. Istraživanje koje je objavljeno 1999. godine u stručnom časopisu International Journal of Cancer, pokazalo je sa konzumiranje pet čaša vode dnevno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 92 procenta.
Pažljivo sa tofu sirom
Kod osoba koje unos proteina iz mesa potpuno zamijene tofu sirom, može da se javi nedostatak minerala. Ova namirnica se pravi od zrna soje, koja sadrže supstancu koja se naziva fitična kiselina. Ona može da blokira apsorpciju važnih minerala, kao što su kalcijum, magnezijum, bakar, gvožđe i cink. U Japanu se zbog toga uz ovu hranu jedu i namirnice poput misoa i natoa, koji se fermentišu bakterijom Basillus subtilis. Ova bakterija smanjuje nivo fitične kiseline.
Jedite kao ljudi iz plemena Masai
Već duže vrijeme vlada mišljenje da previše masna hrana izaziva gojaznost. Kao posljedica toga, ljudi sve više jedu prerađenu hranu, ugljene hidrate. Međutim, ishrana nekih naroda obiluje mastima, a oni su opet zdravi. Članovi plemena u Istočnoj Africi, poput Masaija, dnevno unesu i do 400 grama životinjske masti, dok se u Britaniji preporučuje 60 grama masti dnevno. Masai imaju nizak nivo holesterola i ne pate od srčanih oboljenja.
Voćni šejkovi kriju opasnost
Naš organizam ima ograničen kapacitet da prihvati visok nivo fruktoze - šećera koji je prisutan u šejkovima i smutijima, ali i u drugim zaslađivačima koji se koriste za pripremu poslastica. Visok nivo fruktoze utiče na proizvodnju insulina, pa pretjeran unos može da izazove gojaznost i dijabetes tipa 2, piše Stil.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.