Slučaj Madeleine McCann: Policija potvrdila da istražuje tvrdnje vidovnjaka

0
Radiosarajevo.ba
Slučaj Madeleine McCann: Policija potvrdila da istražuje tvrdnje vidovnjaka
Foto: Daily Mail / Jezive tvrdnje vidovnjaka

Policija istražuje tvrdnje vidovnjaka koji vjeruje da je Madeleine McCann pokopana u portugalskoj šumi blizu Praia de Luza.

Vidovnjak Michael Schneider već je uspješno surađivao s policijom, otkrivajući im posmrtne ostatke nekoliko nestalih, a policiji, kako tvrdi, dao je tačne koordinate za koje smatra da otkrivaju gdje se nalazi Maddeino tijelo u Portugalu, piše The Sun.

Vjeruje kako je djevojčica pokopana u šumi udaljenoj devet i pol kilometara od turističkog naselja iz kojeg je nestala u maju 2007. godine.

Prije tri sedmice kontaktirao je BKA (njemački ekvivalent FBI-ju) s detaljima, a oni su mu rekli kako će njegovi podaci biti uključeni u njihov rad. Njemački tužitelj i voditelj istrage Hans Christian Wolters rekao je da su njegovi službenici koristili vidovnjake za pomoć i u drugim slučajevima.

Govoreći o slučaju Madeleine, Schneider je rekao kako "takve informacije ne dajem olako i bez stalnog ispitivanja samog sebe, jer sam itekako svjestan odgovornosti onoga što radim. Sretan sam što me BKA izgleda ozbiljno shvaća".

Koristeći istu tehniku Schneider je u roku od 36 sati pomogao policiji da pronađe nestalu ženu koja je pronađena obješena o drvo. Također je uspio tačno odrediti gdje će se naći ubijeni par Peter Neumair (63) i Laura Perselli (68) koji su nestali iz svoje kuće u siječnju 2021. u Bolzanu u Italiji.

Madeleine je nestala tokom obiteljskog odmora u portugalskom Praia da Luzu, 3. maja 2007., kada je imala tri godine.

Na društvenim mrežama ove je sedmice u trendu bio hashtag #MadeleineMcCann, nakon što je policija objavila da istražuje tvrdnju vidovnjaka. Neki korisnici Twittera smatraju da je ona već pronađena...

Prvoosumnjičeni u ovom slučaju je pedofil i silovatelj Christian B., osuđivan i ranije za seksualne zločine nad djevojkama. On je prošle godine imenovan glavnim osumnjičenim. Tužitelj Wolters rekao je kako su za njim vlasti tragale već dugo te da su već otvorile "spis činjenica o njemu prije nego što smo zatražili da nam javnost pomogne".

No, godinu dana nakon što je imenovan glavnim osumnjičenikom, seksualni prijestupnik nije optužen niti ispitan zbog Madeleineina nestanka. A ljudi koji su ga poznavali dok je živio na Algarveu sada se plaše da mu se nikada neće suditi, piše Net.hr.

Prije godinu dana tužitelj i Scotland Yard objavili su da imaju novog osumnjičenika u slušaju nestanka Maddie i uputili apele svima koji su ga poznavali, njegove pokrete i način života. Iako ga nisu imenovali, brzo se pokazalo da je riječ o 43-godišnjem njemačkom lutalici poznatom pod njemačkim zakonima o privatnosti kao Christian B.

"U to je vrijeme Christian B bio pod istragom već tri godine. Nismo olako donijeli odluku da izađemo u javnost", rekao je Wolters. "Od tada smo pronašli puno više dijelova slagalice, ali ne mogu otkriti koji su to. Napredujemo i imamo isti broj istražitelja koji rade na slučaju, ali još nemamo dovoljno da optužimo osumnjičenog. Nema vremenskog ograničenja za našu istragu, ali nećemo je nastaviti zauvijek", poručio je njemački tužitelj.

Britanski policajci pratili su 8,685 potencijalnih viđenja trogodišnjakinje u 101 zemlji i teritoriju, a gotovo sve su označene kao "Nema daljnjih radnji (engl. No Further Action (NFA)). Najozbiljnija navodna viđenja događala su se satima i danima nakon Madeleineinog nestanka.

Nestala trogodišnja Madeleine u maju ove godine napunila bi 18 godina, a britanski su policajci u aprilu 2012. godine objavili fotografiju generiranu putem računala koja Madeleine prikazuje kako bi izgledala u dobi od devet godina.

Vidovnjakinja američke policije Fia Johansson prošle je godine rekla da je Maddie živa te da se trenutno nalazi u Kölnu u Njemačkoj. "Živa je, vidim da je u Njemačkoj. Ona nema pojma o svojoj drugoj obitelji. Bila je vrlo mala, ne sjeća se ničega u vezi s obitelji", rekla je vidovnjakinja. Također, Johansson je tvrdila da će se Maddie možda ponovno spojiti sa svojom obitelji 2022. ili 2024. godine kada će postati poznata pjevačica.

Njemački istražitelji dodali su kako bi se nestanak trogodišnje djevojčice mogao riješiti u nekoliko mjeseci nakon "vrlo zanimljivih savjeta". Iako su njemački tužitelji tvrdili da imaju dokaze da je nestala djevojčica mrtva, njezini roditelji rekli su da nikada neće odustati nadati se da će je pronaći živu.

Voditelj istrage Hans Christian Wolters izjavio je kako bi slučaj mogao biti riješen za nekoliko mjeseci. "Nadamo se da ćemo moći riješiti nestanak Madeleine McCann, iako će to potrajati nekoliko mjeseci", rekao je. "Zadovoljni smo odgovorom na žalbu svjedoka. Ali, nažalost, nije odgovoreno na sva naša pitanja", rekao je te dodao da će glavni osumnjičeni, Christian B, biti ispitan na "kraju istrage".

Madeleine McCann nestala je iz apartmana prije 14 godina, točnije 3. maja 2007. godine kada je zajedno s obitelji ljetovala u portugalskom Algarveu, mjestu Praia da Luz. Njezin nestanak pokrenuo je globalnu potragu, no unatoč svim naporima i policijskoj istrazi vrijednoj 12 milijuna funti nestala Maddie nije pronađena. Roditelji Gerry i Kate, oboje ljekari, otišli su tog kobnog dana na večeru u tapas bar udaljen 120 metara od njihova stana te su ostavili svoje troje djece da spavaju u stanu. Nakon što je majka došla provjeriti djecu te večeri oko 22 sata, primijetila je da Madeleine nema u njezinom krevetu te da je nestala. U septembru te godine, portugalska je policija roditelje nestale djevojčice prozvala "arguidos", odnosno optuženicima.

Roditelji nestale Madeleine u potresnom postu uoči njenog rođendana rekli su da "i dalje vjeruju u čuda". "Nikad nemojte prestati vjerovati u nadu jer se čuda događaju svaki dan. Želimo uputiti iskrenu zahvalnost svima koji i dalje ostaju uz nas", napisali su, između ostalog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije