Obrati u slučaju malene Maddie: Sukob tri policije, otkrilo se i da je kombi uništen

Radiosarajevo.ba
Obrati u slučaju malene Maddie: Sukob tri policije, otkrilo se i da je kombi uništen
Foto: Twitter / Madeleine McCann

Britanska i njemačka policija "zaratile" su zbog istrage u slučaju nestanka malene Madeleine McCann.

Sile se trenutno svađaju zbog pisma iz Njemačke u kojem su roditelji malene Maddie informirani da njemački istražitelji njen slučaj tretiraju kao ubistvo.

Madeleine (3) je, podsjetimo, nestala prije 13 godina iz apartmana u Portgualu u kojem je bila na ljetovanju s roditeljima. 

Njen nestanak i danas je misterija, no njemački istražitelji prije nekoliko dana šokirali su svijet tvrdnjom da vjeruju da je djevojčica ubijena, otkrivši i da imaju osobu koju sumnjiče za zločin. Riječ je o Nijemcu Christianu Brueckneru, koji je u zatvoru zbog seksualnog napada na jednu ženu u hotelu u Portugalu. 

Njemački tužitelj Hans Christian Wolters tvrdi da je njegov ured informirao roditelje, Kate i Gerryja McCann, da oni vjeruju da je njihova kći mrtva. No, Kate i Gerry su ovo demantirali, kazavši da oni nisu dobili nikakvo pismo od njemačkih istražitelja.

Wolters, pak, tvrdi da je poslao, ne jedno već dva pisma, i to putem Met policije u Londonu, sugerirajući da ih Britanci nisu proslijedili. Prvo pismo, u kojem se navodi da Nijemci istražuju slučaj kao ubistvo, poslano je krajem maja, dok je drugo poslano prošle sedmice u kojem su roditelji dodatno informirani o istrazi. 

No, Scotland Yard tvrdi da je roditeljima proslijedio samo jedno pismo, ali od njemačke policije, ne i od tužitelja, a navode da u tom pismu nije bilo navoda o tome da je Madeleine mrtva. Poručili su da oni i dalje slučaj tretiraju kao "nestalu osobu". Nijemci su odgovorili, kazavši da oni istražuju "ubistvo malene Maddie".

Polemike su se tako nastavile između njemačke, britanske, ali i portugalske policije - pogotovo jer se doznalo da je portugalska policija uništila Bruecknerov kombi, dvije godine nakon nestanka djevojčice...

Inače, Christian B. služi i 15-mjesečnu zatvorsku kaznu i mogao bi izaći na slobodu 17. jula, ako Europski sud odbaci presudu za silovanje 72-godišnje žene, koja je napadnuta 2005. u Praie da Luz, istom mjestu u Portugalu iz kojeg je (18 mjeseci nakon ovog napada) nestala Maddie. 

Brueckner je uhapšen za ovaj zločin 2009. i dobio je sedam godina zatvorske kazne. On se žalio na ovu kaznu, kazavši da su Nijemci prekršili zakon tako što su ga izručili iz Portugala pod optužbama za trgovinu drogom, a onda mu sudili za silovanje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije