Novi, grozni detalji u slučaju nestanka male Maddie: Policija počela pretragu bunara

Radiosarajevo.ba
Novi, grozni detalji u slučaju nestanka male Maddie: Policija počela pretragu bunara
PrtScr / Malena Maddie i roditelji

Njemačka policija vjeruje da je Christian Brückner, glavni osumnjičeni za nestanak Madeleine McCann, pisao pisma u kojima je spominjao trogodišnju curicu. Također, portugalska policija nastavlja istragu o nestanku Maddie te istražuje mogućnost da je njeno tijelo možda bačeno u bunar.

Nijemci traže navodna pisama, a slijedeći taj trag kontaktirali su njegove bivše djevojke kako bi dobili uvid u poruke koje im je slao.

Britanski mediji otkrivaju informaciju da je tijelo britanske djevojčice, koja je nestala 3. maja 2007. iz kreveta u apartmanu za odmor u portugalskom ljetovalištu Praia da Luz, možda bačeno u bunar u blizini starog doma Brücknera. Portugalski list SOL ne piše je li policija već pregledala bunare.

"U sklopu saradnje s njemačkom policijom, portugalska je pravosudna policija poduzela korake koji uključuju pretragu bunara koji se nalaze u blizini kuće u kojoj je Brueckner živio na jugu Portugala. Cilj pretrage je utvrditi postoji li mogućnost da je ondje odbačeno tijelo nestale djevojčice", piše u portugalskom listu od subote.

"Što se tiče portugalskih istražitelja, sva dosadašnja saznanja njemačkih vlasti i dalje su nedostatna kako bismo isključuli druge istražne pravce ili druge osumnjičene. Portugalska policija smatra da trenutačno dostupni dokazi nisu dovoljno da se nekoga formalno optuži", navodi list.

Njemački tužitelj Hans Christian Wolters već je priznao da u ovom trenutku nema dovoljno dokaza za optužnicu protiv Brücknera i želi informaciju o mjestima na kojima je živio kako bi im to pomoglo u istrazi: "Pretpostavljamo da je mrtva, ali nemamo dovoljno dokaza da raspišemo tjeralicu za Brücknerom."

Portugalski SOL nije precizirao u kojoj se kući radi kada su naveli da će pretražiti bunare u blizinu Brücknerova starog doma. No vjeruje se da misle na zapuštenu vikendicu koju je unajmio i nalazi se oko 3 kilometra od apartmana iz kojega je Maddie nestala. Vjeruje se da je ondje živio od sredine 90-tih pa do 2005. Odmah pokraj kuće nalazi se bunar, a u blizini ih ima još nekoliko.

Kako dalje pišu Britanci, navodi Jutarnji, Nijemac Brückner, koji u Kielu služi zatvorsku kaznu zbog droge, nekoliko mjeseci prije nestanka Maddie hvalio se svojim kamperom i isticao kako u njemu može prevoziti djecu. Navodno je pričao s ocem prijateljice koja je živjela u mjestu Foral, udaljenom oko 60 kilometra od Praia da Luza.

"Niko ih ne može pronaći, niko te ne može uhvatiti", navodno je rekao 43-godišnjak.

Dieter F. navodno je sreo Brücknera kada je ovaj svratio do vile u kojoj je radila njegova kći. Imao je registracijske tablice Hannovera na svom kamperu. Bruckner je iskoristio priliku da mu pokaže unutrašnjost vozila.

"Pitao sam ga što radi u Portugalu, pa mi je rekao: Radim, zarađujem, imam poseban biznis. Prevozim travu u kombiju, imam 50 kilograma trave, prevozim ga po Europi. Mogu prevesti 50 kg marihuane i nitko to ne može pronaći. Mogu prevoziti djecu. Drogu i djecu, kombi je siguran, niko ih ne može naći."

Dieter je mislio da se Brückner samo hvali, ali sada ove riječi dobivaju novo značenje: "Vjerujem da je oteo Maddie i odvezao ju iz Portugala u kamperu. U to vrijeme sam mislio da je zainteresiran za moju kćer, bio je loš momak. Smatrao sam da nije dobro društvo za moju kćer", rekao je i nada se da će i drugi svjedoci doći na policiju.

Iako je njemački tužitelj Hans Wolters ranije izjavio kako vjeruje da je Madeleine mrtva, govoreći za britanski Mirror pojasnio je kako postoji malena nada da je živa, jer nema forenzičkog dokaza da je mrtva: "Ne želimo ubiti nadu, postoji mogućnost da nije mrtva obzirom da nema forenzičkog dokaza. Iznenađuje me činjenica da je Britancima tako važna činjenica ako kažem da je Maddie mrtva."

Također je priznao da je njegova ranija opaska da je Maddie ubijena vrlo brzo nakon otmice njegovo osobno mišljenje i spekulacija. Kaže da je to govorio na temelju iskustva iz ranijih slučajeva, a ne na temelju činjenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije