Policija ima novog sumnjivca u slučaju nestanka malene Madeleine McCann

Radiosarajevo.ba
Policija ima novog sumnjivca u slučaju nestanka malene Madeleine McCann
PrtScr / Malena Maddie i roditelji

Policija želi ispitati osobu koja bi mogla pobiti povezana s nestankom Madeleine McCann, prije 12 godina.  Kako se otkrilo, riječ je o njemačkom seksualnom predatoru i ubici djece. Inspektori iz Portugala žele ga ispitati nakon što su dobili "dojavu" od britanskog Scotlanda Yarda.

Riječ je o osuđenom ubici Martinu Neyu (48), kojeg su inspektori u Portugalu označili kao "osobu od velikog interesa", te ga žele ispitati čim prije.

Ney je 2012. osuđen na doživotni zatvor zbog otmice i ubistva troje male djece i zlostavljanja puno više mališana. Kako su doznali policajci, Ney je u 90-im godinama prošlog vijeka bio čest gost Algarvea, regije u Portugalu u kojoj je nestala malena Maddie. Kako je otkrio na internetu, oblačio se u maskirna odijela i skrivao u šumarcima, gdje bi čekao da naiđe dijete. Ubio je Stefana Jahra (13) 1992. godine, Dennisa Rostela (8) 1995. i Dennisa Kleina (9) 2001. godine.

"Mogao bi biti on, odgovara profilu - stranac je i predator sa, nažalost, 'iskustvom'. Nosio je maskirno odijelo, uz sebe imao noževe i žrtve bi hvatao u šumarcima", rekao je glasnogovornik obitelji McCann. 

Neya su o slučaju nestanka Madeleine detektivi ranije već ispitali, ali on je negirao da ima veze sa slučajem. Nije poznato koji tragovi su fokus policije ponovo usmjerili u njegovom pravcu.

Podsjećamo, 3-godišnja Madeleine McCann je iz apartmana u portugalskom ljetovalištu Praia da Luz nestala 3. maja 2007. godine i od tada joj se gubi svaki trag. U vrijeme nestanka u apartmanu su se nalazili njeni brat i sestra, a roditelji su bili na večeri u obližnjem restoranu. Ono što je uslijedilo nakon vijesti da djevojčice nema moglo bi se opisati kao jedna od najopsežnijih i medijski najpraćenijih potraga za nestalim djetetom.

Teorija 1

Neke od najpoznatijih teorija su u jednom trenutku za nestanak sumnjičile roditelje Kate i Gerryja koji su te noći bili na večeri s prijateljima. Prema ovom scenariju, Madeleine je umrla od prevelike doze tableta za spavanje koje su joj roditelji dali kako bi mirno uživali u večeri. Nadalje, sakrili su njeno tijelo i prijavili njen nestanak, tvrdeći da je oteta, da bi nekoliko tjedana kasnije u iznajmljenom automobilu tijelo odvezli na nepoznato mjesto.

Ovakav je scenarij portugalska policija ozbiljno istraživala jer su njihovi psi tragači nešto nanjušili u unajmljenom automobilu Renault Scenic. No, DNK analizom se pokazalo da vlasi pronađene u autu ne pripadaju Maddie, a Kate i Gerry McCann prestali su biti osumnjičeni u sedmom mjesecu 2008. godine.

Teorija 2

Druga je moguća teorija uključivala da je Madeleine zatekla lopove koji su provalili i krenuli pljačkati apartman, a oni su je oteli ili ubili nakon što ih je uhvatila. Međutim, u istrazi policija nije našla ništa što bi upućivalo na provalu. Iako su 2014. godine za otmicu i pljačku osumnjičena četiri lokalca, čvrstih dokaza nije bilo i sve su optužnice odbačene.

Teorija 3

Spekuliralo se i da je nestanak djevojčice povezan s poznatim Algarve lancem pedofila, a portugalsko ljetovalište došlo je na glas kao magnet za pedofiliju jer su tamo zabilježeni slučajevi seksualnog zlostavljanja djece, među kojom su bila i djeca turista. Vjerovalo se da je lokalni pedofil ušao u apartman s ciljem zlostavljanja djeteta, no plan mu se izjalovio pa se odlučio na otmicu ili na ubojstvo. Svi osumnjičeni u ovom scenariju su ispitani, no nitko nije optužen.

Teorija 4

Još jedan scenarij nestanka o kojem se spekuliralo kaže kako se Madeleine nalazi negdje između Belgije i Afrike gdje je prodana kao žrtva trgovine robljem. Prema drugoj teoriji, djevojčica je oteta i brodom prevezena u Maroko.

Teorije 5 i 6

U ostalim se teorijama uglavnom spominjala varijanta u kojoj se djevojčica probudila usred noći, napustila apartman i krenula tražiti roditelje, no neka ju je nesreća spriječila da do njih i dođe. Neki smatraju da je u mraku lako mogla zalutati i završiti na gradilištu, upasti u neki od rovova koji su iskopani prilikom gradnje ceste, te od udarca preminuti. Neki vjeruju i da je mogla skončati kao žrtva pijanog vozača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije