Macron spašava simbol francuske kulture: Ulaže 165 miliona eura u male kafiće

Radiosarajevo.ba
Macron spašava simbol francuske kulture: Ulaže 165 miliona eura u male kafiće
Foto: Unsplash / Francuska kafana

"Ako ne možete popiti kafu ili čašu vina, zapaliti cigaretu i razmišljati o ljubavniku onda čemu Francuska uopće?", tako započinje Eaterov članak koji je objavio vijest da će francuski predsjednik Emmanuel Macron uložiti 165 miliona eura u spas malih šarmantnih kavana koje su nedvojbeno duša te zemlje, prenosi Jutarnji list.

Zaista je teško zamisliti Francusku bez kulture kafana. Tradicija uživanja u kafi, kremastim poslasticama, ispijanju čaše vina na ulici duboko je ukorijenjena u francusku kulturu. U posljednjih pedeset godina nestalo je gotovo 150.000 autentičnih caféa.

Posebno se taj pad osjetio u manjim gradićima i selima gdje predstavljaju jedino mjesto društvenog života. Tako je predsjednik odlučio uložiti 165 miliona eura u spas 1.000 njih.

Iako se dojma kao dobronamjerni napor za očuvanjem francuske kulture, drugi će reći kako se radi samo o još jednoj političkoj taktici za prikupljanje glasova.

Naime, bivši Macronov profesor Jean-Marc Borello izjavio je kako se radi o mjeri koja bi mogla smiriti demonstrante koji se bore protiv političke nejednakosti u Francuski, a čemu je osobito pripomogla Macronova politika.

Klasičnom "neka jedu kolače" metodom misli se utišati nezadovoljna masa iz manjih gradova i sela i baš zato se ide na revitalizaciju kafana u tim područjima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije