Europa podijeljena oko toga ko je kriv za napade na naftna postrojenja

Radiosarajevo.ba
Europa podijeljena oko toga ko je kriv za napade na naftna postrojenja
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Francuska i Velika Britanija nisu složne oko toga ko je kriv za napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, što bi moglo dodatno otežati pokušaja ublaživanja tenzija između SAD-a i Irana na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Francuska predvodi europske pokušaje smanjivanja tenzija između Washingtona i Teherana, a godišnji susret svjetskih čelnika koji je počeo u ponedjeljak vidi kao priliku za diplomatsko rješenje tog pitanja. 

Trump donio odluku: Amerika šalje vojnike u Saudijsku Arabiju

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju radi jačanja zračne odbrane te zemlje nakon napada dronova prošle subote na tamošnja naftna postrojenja, za koje Washington okrivljuje Iran, a Teheran negira odgovornost. Pentagon je u petak priopćio da će u Saudijsku Arabiju biti poslan umjeren broj vojnika, a priroda njihova djelovanja bit će primarno odbrambene prirode.

No ti pokušaji stoje na mrtvoj tački, a Iran polako napušta svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015. koji je postigao sa svjetskim silama.

Washington se prošle godine povukao iz tog dogovora i odbija ublažiti sankcije koje su pogodile iranski naftni sektor, temelj ekonomije te bliskoistočne države.

Napad na saudijska naftna postrojenja za koji SAD optužuje Iran dodatno su zakomplicirali situaciju.

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak je zauzeo drugačiji stav od ostalih europskih država, direktno optuživši Iran za napade.

"Velika Britanija s velikom vjerovatnoćom tvrdi da je za napade na Aramco odgovoran Iran", rekao je britanski čelnik na letu prema New Yorku, referirajući se na arapsku državnu naftnu kompaniju čija su postrojenja napadnuta.

"Surađivat ćemo s našim američkim i europskim prijateljima kako bi stvorili odgovor kojim će se pokušati smanjiti tenzije na području Zaljeva", dodao je.

Saudijska koalicija pokrenula vojnu operaciju u Jemenu: Gađali smo legitimne mete

Vojna operacija pokrenuta je sjeverno od jemenskog lučkog grada Hodeida

Njegove riječi u suprotnosti su s onima francuskih dužnosnika koji su bili oprezniji kako ne bi izravno optužili Teheran.

"Mora se biti veoma oprezan u proglašavanju krivnje", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Istaknuo je kako ne želi biti uvučen u nešto što bi moglo pojačati tenzije.

SAD i Saudijska Arabija za napad 14. septembra, koji je isprva prepolovio saudijsku proizvodnju nafte, već su optužili Iran.

Odgovornost za napad preuzeli su Huti koji se u Jemenu bore protiv koalicije predvođene Rijadom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije