Vlada RS ignorira odluku Ustavnog suda BiH: Zemljište na Jahorini i dalje u rukama privatne firme

4
Radiosarajevo.ba
Vlada RS ignorira odluku Ustavnog suda BiH: Zemljište na Jahorini i dalje u rukama privatne firme
Foto: Autoceste FBiH / Gradilište/Ilustracija

Državno zemljište na planini Jahorini, čiju prodaju je 11. jula poništio Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH), uknjiženo je u vlasništvo kupca, privatnu kompaniju "Drvo-Export" iz Teslića i pored odluke o poništavanju prodaje.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u Ministarstvu trgovine i turizma manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Vlada RS u januaru ove godine prodala je za oko 21 milion eura 56,4 kvadratnih kilometara zemljišta na Jahorini. Ustavni sud BiH je naložio Vladi RS da poništi sve aktivnosti u vezi s prodajom tog zemljišta.

Baerbock pohvalila Kamalu Harris: 'Žena velike energije i borac za transatlantske odnose'

Baerbock pohvalila Kamalu Harris: 'Žena velike energije i borac za transatlantske odnose'

No, RSE je i uvidom u parcele putem e-katastra entitetske Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove utvrdila da je vlasništvo nad državnim zemljištem preneseno na "Drvo-Export".

U Ministarstvu trgovine i turizma ističu da su potpisivanje notarskog ugovora o prodaji, zatim uplata novca, a potom i knjiženje zemljišta na novog vlasnika urađeni prije odluke Ustavnog suda BiH.

"Jasno je da su sve aktivnosti vezane za promet i upis vlasništva nad nepokretnostima koje su bile predmet postupka provedene prije donošenja Odluke Ustavnog suda BiH. Ministarstvo trgovine i turizma naglašava da su po ovom predmetu sve aktivnosti realizovane u skladu sa Ustavom i zakonima RS i u skladu sa nadležnostima datim Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da nikome nećemo dopuštati da negira te nadležnosti i nameće neke odluke i da ćemo protiv svih koji to budu radili pokrenuti postupke pred nadležnim organima RS", navodi se u odgovoru Ministarstva na upit RSE.

Podnesene tužbe protiv Vlade RS zbog projekata u Bukovoj kosi i Bistrici

Podnesene tužbe protiv Vlade RS zbog projekata u Bukovoj kosi i Bistrici

Iz Geodetske uprave RS nisu odgovorili na upit o knjiženju državnog zemljišta na Jahorini na teslićku kompaniju.

Ustavni sud BiH, pored prodaje zemljišta u RS, poništio je isti dan i odluku Vlade Federacije BiH kojom je 2023. godine prenamijenila 72 kvadratna kilometra šumskog zemljišta kod Vareša i dala ga na "privremeno korištenje" britanskoj kompaniji Adriatic Metals.

Ustavni sud BiH naglasio je da se u oba slučaja radi o državnoj imovini koja je pod zabranom raspolaganja i da entiteti nisu nadležni "na bilo koji način" raspolagati tom imovinom.

"Vlada FBiH i Vlada RS nisu bile nadležne da svojim odlukama na bilo koji način raspolažu navedenom državnom imovinom", navedeno u saopštenju Ustavnog suda BiH, nakon sjednice 11. jula.

Katastarska evidencija koja pokazuje da je parcela državnog zemljišta na Jahorini uknjižena na
Foto: RSE: Katastarska evidencija koja pokazuje da je parcela državnog zemljišta na Jahorini uknjižena na "Drvo-Export"

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, koji je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH 2005. godine, propisano da ta zabrana ostaje na snazi do stupanja na snagu zakona o državnoj imovini na državnom nivou.

Zakonom, koji bi usvojila Parlamentarna skupština BiH, trebala bi se urediti prava vlasništva i upravljanja državnom imovinom, naveo je Ustavni sud BiH koji nije precizirao na koji način bi se pitanje državne imovine trebalo urediti.

Parlamentarna skupština BiH nije donijela takav zakon, a Ustavni sud BiH navodi da to ne može biti opravdanje entitetskim vladama da neovlašteno raspolažu državnom imovinom.

Ustavni sud BiH raspravlja o uzurpiranju državne imovine u oba entiteta

Ustavni sud BiH raspravlja o uzurpiranju državne imovine u oba entiteta

Vlasti RS pokušale su donijeti više zakona o državnoj imovini, uključujući zakone o šumama, rijekama i poljoprivrednom zemljištu kojima bi se taj entitet postao vlasnik javnih dobara na teritoriji tog entiteta, ali su ih poništili ili visoki predstavnici međunarodne zajednice ili Ustavni sud BiH.

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, za RSE su ranije kazali da je "bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine" izričito zabranjena i da su svi akti o raspolaganju tom imovinom ništavni.

Iz OHR su dodali da su i ranije "upozoravali potencijalne investitore i kupce državne imovine na negativne pravne posljedice" kao i da treba pronaći "prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine" i usvojiti zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije