Ustavni sud BiH odlučio: Odluka Vlade FBiH van snage, Odluka RS-a neustavna

4
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH odlučio: Odluka Vlade FBiH van snage, Odluka RS-a neustavna
Foto: BIRN BiH / Ustavni sud BiH

Ustavni sud BiH je jučer, 30. maja, održao 144. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao nekoliko zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluka o nepokretnoj imovini kako na teritoriji manjeg bh. entiteta RS, tako i na teritoriji entiteta Federacija BiH. 

Na toj sjednici Ustavni sud je odlučivao o zahtjevu Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 16/23).

Usatvni sud BiH je utvrdio da RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet osporenog zakona (pitanja nepokretne državne imovine) jer je to, u skladu s relevantnim odredbama Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Uragan Beryl pogodio Jamajku: "Užasno je. Sve je nestalo"

Uragan Beryl pogodio Jamajku: "Užasno je. Sve je nestalo"

Ustavni sud je usvojio zahtjev za donošenje privremene mjere u predmetu, u kojem je podnosilac zahtjeva (13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine) podnio zahtjev za rješavanje spora s entitetom RS zbog donošenja Odluke o načinu i uvjetima prodaje nekretnina u vlasništvu RS koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 114/23 od 29. decembra 2023. godine).

Odlukom o privremenoj mjeri privremeno je obustavljena primjena osporene odluke do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu.

Ustavni sud BiH raspravlja o uzurpiranju državne imovine u oba entiteta

Ustavni sud BiH raspravlja o uzurpiranju državne imovine u oba entiteta

Podsjećamo, prema toj Odluci Vlada RS-a je prodala blizu 56 duluma zemljišta na Jahorini kompanije "Drvo-export" iza koje stoji SNSD-ov odbornik Srđan Klječanin za 41 milion KM.

Ustavni sud je također razmatrao zahtjev Kemala Ademovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u kojem je zatražio ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine FBiH" br. 89/23 i 100/23).

Ustavni sud je usvojio zahtjev za donošenje privremene mjere u ovom predmetu. Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage osporenu odluku Vlade Federacije BiH do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu.

U pitanju je zemljište na podrućju Vareša kojem je ovom odlukom promijenjena namjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije