Ustavni sud BiH raspravlja o uzurpiranju državne imovine u oba entiteta

3
I. M.
Ustavni sud BiH raspravlja o uzurpiranju državne imovine u oba entiteta
Foto: BIRN BiH / Ustavni sud BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u četvrtak i petak, 30. i 31. maja održava 144. plenarnu sjednicu na kojoj će se razmatrati zahtjeve o predmetima državne imovine i zakona RS-a o nepokretnoj imovini. 

Zahtjev Denisa Bećirovića

Na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda BiH razmatrat će se zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića koji je podnio zahtjev u februaru 2023. godine, a zatražio je da se utvrdi da li je Zakon o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti u manjem bh. entitetu RS usklađen sa Ustavom Bosne i Hercegovine, članom II. Aneksa II Ustava BiH i nizom konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH koje entitet RS nije izvršio.

Bećirović je u obrazloženju zahtjeva naveo detaljne razlozge i činjenice na osnovu kojih bi Ustavni sud trebao donijeti odluku kojom se utvrđuje neustavnost spomenutog Zakona te da RS nije nadležan da upravlja pitanjem nepokretne imovine. U obrazloženju je navedeno i da bi se na taj način zaštitila nepokretna imovina države Bosne i Hercegovine koja je vlasnica iste, prema Ustavu BiH, ali i međunarodnom pravu.

Na pragu je Nova hidžretska godina, poznato kada nastupa i gdje je centralna svečanost

Na pragu je Nova hidžretska godina, poznato kada nastupa i gdje je centralna svečanost

Zahtjev 13 zastupnika Predstavničkog doma PS BiH

Na današnjoj sjednici Ustavni sud BiH će razmotriti i zahtjev 13 zastupnika Predstavničkod doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a koji se odnosi na rješavanje spora sa manjem bh. entitetom RS povodom Odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu RS koje se nalaze u okviru posebnog područja planine Jahorina, licitacijom (oblik kupoprodaje uz javno nadmetanje).

Zahtjev je podnesen nakon što je Vlada RS-a 28. decembra 2023. godine donijela Odluku o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini RS-a, a koja je kasnije objavljena u Službenom glasniku RS-a. Prema toj Odluci Vlada RS-a je prodala blizu 56 duluma zemljišta na Jahorini kompanije "Drvo-export" iza koje stoji SNSD-ov odbornik Srđan Klječanin za 41 milion KM.

Ovaj zahtjev su potpisali: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Milan Dunović, Vlatko Glavaš, Zlatan Begić, Jasmin Emrić i Elvisa Hodžić.

Zahtjev Kemala Ademovića

Na dnevnom redu 144. plenarne sjednice Ustavnog suda našao se i zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića, a njegov zahtjev se odnosio na Odluku Vlada Federacije BiH. 

Ademović je zatražio ocjenu ustavnosti Odluke Vlade FBiH o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene koja je objavljena u Službenim novinama Federacije BiH.

U pitanju je zemljište na podrućju Vareša kojem je ovom odlukom promijenjena namjena. Ostaje da vidimo šta će reći Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a podsjećamo vas da premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao da ova Odluka je u skladu sa svim zakonima, a zeleno svjetlo je dobio i od visokog predstavnika u BiH. 

Ustavni sud BiH će danas također izabrati predsjednika i potpredsjednika ove institucije.

Dosadašnja praksa Ustavnog suda BiH

Komentar povodom sjednice za portal Radiosarajevo.ba dao je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i profesor ustavnog prava Zlatan Begić.

"Ja očekujem i kao državni zastupnik i kao profesor ustavnog prava da će Ustavni sud BiH ostati pri svojoj dosadašnjoj praksi, odnosno će donijeti one odluke kojima se štiti državna imovina Bosne i Hercegovine i vlasništvo države nad njenom imovinom, a protiv svih onih, uključujući entitetski nivo vlasti koji bi da uzurpiraju imovinu na jedan neustavan način", kazao je Begić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije