Bećirović o Dodikovim izjavama: 'Ne uništavajte Ustavni sud BiH i ne ugrožavajte mir zemlje'

15
Radiosarajevo.ba
Bećirović o Dodikovim izjavama: 'Ne uništavajte Ustavni sud BiH i ne ugrožavajte mir zemlje'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Denis Bećirović, snažno je odgovorio na nedavne antidejtonske i antiustavne izjave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika u vezi stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Bećirović je istaknuo da Dodik mora odustati od ideje o uništavanju Ustavnog suda BiH te upozorio na opasnost od Dodikovih ultimatuma koji ugrožavaju mir i ustavni poredak zemlje.

"Predsjednik RS-a Milorad Dodik mora potpuno zaboraviti ideju o destruiranju Ustavnog suda BiH", poručio je Bećirović, naglasivši da političari koji podržavaju BiH ne bi smjeli pristati na Dodikove ultimatume o Ustavnom sudu BiH i drugim ključnim pitanjima za državu. Osvrnuo se i na evropski put BiH, ističući da ekstremisti ne smiju uništiti europsku i euroatlantsku budućnost zemlje.

Znate li priču kako je nastala kafa?

Znate li priču kako je nastala kafa?

Bećirović je naglasio da su status, sastav i nadležnosti Ustavnog suda BiH regulirani Ustavom zemlje. Ustavni sud BiH ima ključnu ulogu kao nezavisni čuvar Ustava i garant za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Istaknuo je i nedopustivost potkopavanja uloge Ustavnog suda BiH od strane političara te naglasio važnost očuvanja neovisnosti ove institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije