Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije oko načina izbora sudija u Ustavni sud BiH

13
Radiosarajevo.ba
Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije oko načina izbora sudija u Ustavni sud BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

U tadašnjem svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je 15. marta 2024. godine uputio zahtjev za mišljenje Venecijanskoj komisiji u vezi načina izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te poređenja sa praskom u zemljama Vijeća Evrope.

Povod za traženje takvog mišljenja ogleda se u činjenici da odredbe Ustava Bosne i Hercegovine kojima je uređen način izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, nisu dovoljno precizne i otvaraju mogućnost da se nekompetentne osobe bez ikakvog pravosudnog iskustva imenuju u najvišu sudsku instituciju u Bosni i Hercegovini.  

Osim toga, stvara se pogrešna praksa da se u Ustavni sud Bosne i Hercegovine imenuju sudije u okviri nekih etničkih kvota iako to nije propisano ustavom. Iz tih razloga, u kojima je vidljivo da se u oba slučaja značajno podriva kvalitet samog Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.  

Nova teška saobraćajna nesreća na bh. cestama: Tri osobe hitno prevezene u bolnicu

Nova teška saobraćajna nesreća na bh. cestama: Tri osobe hitno prevezene u bolnicu

Komšić je uputio zahtjev za mišljenjem Venecijaskoj komisiji, tražeći da se sadašnji sistem imenovanja sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine uskladi sa evropskom praksom. Zbog toga, pozivamo sve političke i druge aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od bilo kakvih imenovanja u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, sve dok Venecijanska komisija kao najznačajniji pravni autoritet u Evropi na dostavi svoje mišljenje, što je planirano u junu 2024. godine, nakon održavanja Plenarnog zasjedanja Venecijanske komisije.  

Ovo ima poseban značaj, jer neuvažavanje mišljenja Venecijanske komisije i neprihvaćanje evropskih standarda, može ugroziti evropski put Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije