Podnesene tužbe protiv Vlade RS zbog projekata u Bukovoj kosi i Bistrici

0
Radiosarajevo.ba
Podnesene tužbe protiv Vlade RS zbog projekata u Bukovoj kosi i Bistrici
Foto: Facebook / Sa protesta na lokalitetu „Bistrica“ kod Prijedora

Centar za životnu sredinu danas je na protokol Okružnog suda u Banjoj Luci podnio dvije tužbe protiv odluka Vlade RS kojima se odlučuje o koncesijama na području Grada Prijedora, i to protiv Rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije za istraživanje uglja na lokalitetu "Bukova kosa" i protiv Odluke o pokretanju postupka dodjele koncesije za eksploataciju uglja na lokalitetu "Bistrica" kod Prijedora.

Tužbe su bazirane na skoro identičnim navodima, i to nepostojanja važećeg Dokumenta o politici dodjele koncesija u Republici Srpskoj, a koji je temeljni za legitimnu dodjelu koncesija i raspolaganja javnim dobrima, a koji usvaja Narodna skupština Republike Srpske.

Pored toga, razlog tužbe u vezi projekta na Bukovoj kosi jeste i postojanje sudskog postupka protiv ranije odluke Vlade u vezi istog projekta, a koji postupak još uvijek traje.

Objavljeni zabrinjavajući podaci: U BiH sve više blokiranih računa poslovnih subjekata

Objavljeni zabrinjavajući podaci: U BiH sve više blokiranih računa poslovnih subjekata

"U tužbama je istaknut i poseban zahtjev za odlaganje izvršenja obje odluke Vlade, čime bi se po sili zakona naložilo suspendovanje daljih postupanja vlasti, a kojima bi se eventualno legalizovalo stanje na terenu, što je ozbiljan izvor pravne nesigurnosti. Nadamo se uvažavanju tog zahtjeva, jer bi odluka nadležnog suda svakako bila cjelishodna i sa zaključcima Skupštine grada Prijedora usvojenih na posebnoj sjednici, a kojim se primarno zahtjeva privremena obustava svih radnji koji se tiču oba projekta", izjavio je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu.

"Obje odluke Vlade su donesene po inicijativama investitora 'Drvo-export' d.o.o. iz Teslića, koja kompanija je već kompromitovana usljed ranijeg poslovanja koje je trenutno predmet istražnih organa. Usljed toga, mještani pomenutih mjesnih zajednica su s pravom zabrinuti, međutim još uvijek očekuju adekvatno i hitnije postupanje nadležnih organa i zaštitu svojih prava", izjavio je Ratko Pilipović, pravnik u Centru za životnu sredinu.

🟢Danas su na protokol Okružnog suda u Banjoj Luci podnesne dvije tužbe protiv odluka Vlade Republike Srpske kojima se...

Posted by Centar za životnu sredinu / Center for Environment on Friday, July 14, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije