U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

7
A. S.
U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...
Foto: Printscreen / Zlatko Lagumdžija u New Yorku

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku, u noći sa utorka, 30. aprila, na srijedu, 1. maj, održana je sjednica o Bosni i Hercegovini na zahtjev Rusije, koja je kao povod za raspravu dala narušavanje sigurnosne situacije i rizike podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Dok Rusija kao razlog zasjedanja nije navela nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, diplomatski izvori su rekli kako je sjednica upravo povezana sa tim.

Rusija je zatražila sjednicu nakon pisma Željke Cvijanović, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, koje je poslala Vijeću sigurnosti UN-a.

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

Željka Cvijanović, koja je izabrana ispred entiteta Republike Srpske, rekla je kako su institucije Rerpublike Srpske pogrešno predstavljene, te da entitet ne krši međunarodno pravo, ni Daytonski sporazum.

U govoru je rekla kako postoji nekoliko izazova za mir i stabilnost Bosne i Hercegovine koji iniciraju domaći i međunarodni akteri.

Govoreći o rezoluciji u Srebrenici, Cvijanović, koja poriče da je počinjen genocid, rekla je da se radi o očitom primjeru kršenja Ustava Bosne i Hercegovine i prijetnji stabilnosti ove balkanske države, dodavši kako rezoluciji nema konsenzusa.

Cvijanović je iskoristila govor da optuži visokog predstavnika Christiana Schmidta da kreira krize u Bosni i Hercegovini nezakonitim djelovanjem.

„Christian Schmidt svojim postupcima izluđuje izabrane zvaničnike u Bosne I Hercegovine i građane Republike Srpske”, rekla je Željka Cvijanović.

Njeno napadanje ministra Zukana Heleza i Rame Isaka možete pročitati na linku OVDJE, a govor na linku OVDJE.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Nakon nje govorio je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt, koji je rekao kako neće odgovoriti na riječi Željke Cvijanović koje je ocijenio kao uvrede.

Visoki predstavnik je rekao da zvaničnici Republike Srpske prijete otcjepljenjem, dodavši kako postoje svjesni napori da se dovede u pitanje mir i sigurnost.

Schmidt je podsjetio da se Cvijanović priključila pozivima na blokadu administrativne linije entiteta te da je podgrijavala proteste na međuentitetskoj granici.

Govor visokog predstavnika Christiana Schmidta možete pročitati na linku OVDJE

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Snažan govor imao je Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u UN-u, koji je najviše govorio od svih.

"Rusija je više puta iskazala zabrinutost za jedan dio Bosne i Hercegovine. Kako današnji sastanak odražava multietničku viziju? Daytonski mirovni sporazum - kako ovo nije kršenje prava bar dva konstitutivna? Ako bilo ko podiže tenzije, to ste vi.

U Daytonskom sporazumu ne postoju zajednička država BiH, nego država Bosna i Hercegovina. Postoji entitet RS. Činjenica da ste pustili pismo samo jedne članice Predsjedništva BiH govori o vašoj pristrasnosti", kazao je Lagumdžija na početku izlaganja.

Zatim je podvukao da su ovlasti entiteta dodijeljenje Ustavom BiH, a ne odraz državnosti.

"Pismo koje je ovdje predstavljeno krši Daytonski mirovni sporazum. U pismu se navode nadležnosti BiH u šest područja, a nabrojano je njih pet, a njih ima u 10 oblasti. Postoje i dodatne nadležnosti, koje podrazumijevaju sva pitanja oko kojeg se dogovore entitete. To su npr. Sud, Tužilaštvo, OSA, Oružane snage, UIO BiH.

Samo država BiH ima međunarodno-pravni suverenitet. Entiteti nisu zaduženi za vanjsku politiku. Vlasti RS podrivaju ustavni poredak, koriste zapaljivu retoriku, podižu tenzije.

Visoki predstavnik je naveo da je usvajanje Izbornog zakona RS kao napad na ustavni poredak. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira jasno pokazuje da je imenovanje visokog predstavnika u skladu sa rezolucijama UN-a", naglasio je Lagumdžija, koji je tokom svog izlaganja na reveru odijela imao Cvijet Srebrenice, te podvukao da vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca kako bi narušile mir.

Kompletan govor Zlatka Lagumdžije možete pročitati na linku OVDJE.

Na sjednici je govorio i ruski ambasador u UN-u Vasily Nebenzya. On je rekao kako je pismo Cvijanović odraz zabrinutosti srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Podvukao je kako Bosnu i Hercegovinu ne doživljava kao suverenu državu te je i on kritikovao Christiana Schmidta govoreći kako doprinosi podjeli zemlje.

Pomoćnik generalnog sekretara za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenča u obraćanju je se osvrnuo na odluku Evropskog vijeću da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, dodavši kako u političkom rukovodstvu postoji konsenzus da su evropske integracije najbolji put za stabilnu i prosperitetnu zemlju.

“Sjednica koju je inicirala Rusija je pokušaj Vijeće sigurnosti UN-a iskoristi za etnonacionalističku retoriku i prijetnju jedne strane”, rekao je Robert Wood, zamjenik američke ambasadorice u UN-u.

„Mi pozivamo na izbjegavanje agende etnonacionalizma”, rekao je Wood.

Ambasador Amerike je rekao u govoru kako zvaničnici Republike Srpske i Milorad Dodik, koji poriču genocid u Srebrenici, nešto je što zaista brine.

Ambasador SAD: RS i Dodik ubrzavaju korake da potkopaju instutucije i pozivaju na disoluciju države

Ambasador SAD: RS i Dodik ubrzavaju korake da potkopaju instutucije i pozivaju na disoluciju države

„Da budemo jasni, Srebrenica nije bila greška kao što on kaže. To je zaista utemljena činjenica”, rekao Wood, dodavši kako su međunarodni sudovi utvrdili genocid u Srebrenici.

Rekao je i kako Milorad Dodik redovno poziva na disoluciju Bosne  Hercegovine i da njegovo opasno postupanje i secesionistička retorika prijeti miru i stabilnosti regiona.

Predstavnik Velike Britanije pozvao je lidere iz Repubike Srpske da prekinu sa secenionističkom retorikom i da prestaju da veličaju ratne zločince.

Ambasadorica Francuske je u svom govoru naglasila ne dijeli mišljenje Rusije da je Bosna i Hercegovina pred raspadom, ali da je zabrinjavaju najave iz Republike Srpske. Pozvali su Republiku Srpsku da stane i da ne dovodi stabilnost u regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije