Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

19
Radiosarajevo.ba
Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH
Foto: Printscreen / Zlatko Lagumdžija

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku, u petak, 30. Aprila, malo prije ponoći po srednjoeuropskom vremenu, održana je sjednica o Bosni i Hercegovini na zahtjev Rusije, koja je kao povod za raspravu dala narušavanje sigurnosne situacije i rizike podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Dok Rusija kao razlog zasjedanja nije navela nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, diplomatski izvori iz Amerike su rekli kako je sjednica upravo povezana sa tim.

Nakon što su govorili Željka Cvijanović i Christian Schmidt te nekoliko ambasadora vodeći svjetskih zemalja od Amerike, Ruisije, Velike Britanije i Francuske, prisutnima se obratio i Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u UN-u.

Pitali smo stručnjaka: Kako se kreću cijene zemljišta u Sarajevu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Pitali smo stručnjaka: Kako se kreću cijene zemljišta u Sarajevu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

"Rusija je više puta iskazala zabrinutost za jedan dio Bosne i Hercegovine. Kako današnji sastanak odražava multietničku viziju? Daytonski mirovni sporazum - kako ovo nije kršenje prava bar dva konstitutivna? Ako bilo ko podiže tenzije, to ste vi.

U Daytonskom sporazumu ne postoju zajednička država BiH, nego država Bosna i Hercegovina. Postoji entitet RS. Činjenica da ste pustili pismo samo jedne članice Predsjedništva BiH govori o vašoj pristrasnosti", kazao je Lagumdžija na početku izlaganja.

Zatim je podvukao da su ovlasti entiteta dodijeljenje Ustavom BiH, a ne odraz državnosti.

"Pismo koje je ovdje predstavljeno krši Daytonski mirovni sporazum. Samo da navedem neke od institucija koje su uspostavljene u protekle dvije decenije: OSA BiH, Sud BiH, sistem indirektnog oporezivanja, Tužilaštvo...

Ambasador SAD: RS i Dodik ubrzavaju korake da potkopaju instutucije i pozivaju na disoluciju države

Ambasador SAD: RS i Dodik ubrzavaju korake da potkopaju instutucije i pozivaju na disoluciju države

Također, države članice koje se obraćaju Vijeću sigurnosti su uvijek države, a ne administrativne jedinice države. Ovo je direktni napad na političku nezavinost BiH.

Samo država BiH ima međunarodno-pravni suverenitet. Entiteti nisu zaduženi za vanjsku politiku. Vlasti RS podrivaju ustavni poredak, koriste zapaljivu retoriku, podižu tenzije.

Visoki predstavnik je naveo da je usvajanje Izbornog zakona RS kao napad na ustavni poredak. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira jasno pokazuje da je imenovanje visokog predstavnika u skladu sa rezolucijama UN-a", naglasio je Lagumdžija, koji je tokom svog izlaganja na reveru odijela imao Cvijet Srebrenice.

Podvukao da vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca kako bi narušile mir.

“Vlasti Republike Srpske podrivaju ustavno-pravni poredak, ograničavaju slobodu okupljanja i podižu tenzije. Vladajuća koalicija je počela provoditi korake za potencijalno buduće otcjepljenje Republike Srpske. Navedeni su koraci koji će se provesti.

Dok ne izmijenimo svoj Ustav, institucije ostaju kao garanti mira. Upravni odbor PIC-a jasno ukazuje da je imenovanje visokog predstavnika u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Koriste se iste metode koje je koristio Radovan Karadžić, sada vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH i oni su prijetnja za mir u BiH“, kazao je Zlatko Lagumdžija te naglasio da je genocid u Srebrenici stvar koja se ne može izbrisati iz historije.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Govor visokog predstavnika Christiana Schmidta možete pročitati na linku OVDJE, a prije njega je govorila i Željka Cvijanović.

Njeno napadanje ministra Zukana Heleza i Rame Isaka možete pročitati na linku OVDJE, a govor na linku OVDJE.

Sjednicu Vijeća sigurnosti UN o BiH možete pratiti na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije