Pratite obraćanje Christiana Schmidta: 'Pismo Željke Cvijanović ne poštuje činjenice'

6
Radiosarajevo.ba
Pratite obraćanje Christiana Schmidta: 'Pismo Željke Cvijanović ne poštuje činjenice'
Foto: Printscreen / Christian Schmidt

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u utorak, 30. aprila, održava se vanredna sjednica o Bosni i Hercegovini, Sjednica je počela u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Zasjedanje je sazvano na zahtjev Rusije – koja je kao razloge navela narušavanje sigurnosne situacije i rizike podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je zatražila obraćanje, a taj zahtjev je uputila Rusija. Njen govor možete pročitati na linku OVDJE.

Počinje Studentski festival dizajna i vizualnih komunikacija POPUP! 2024.

Počinje Studentski festival dizajna i vizualnih komunikacija POPUP! 2024.

Visoki predstavnik Christian Scmidt se obratio nakon nje na prijedlog delegacije Sjedinjenih Američkih država.

"Vijeće sigurnosti podršku mom uredu. Radujem se godišnjoj raspravi Vijeća sigurnosti idućeg mjeseca. Već sam podnio svoj izvještaj za tu raspravu. Bit će mi čast da izvijestim ovo tijelo o proteklih šest mjeseci. 

Cijenim priliku da kratko predstavim svoju procjenu stanja. Pismo gospođe Cvijanović ne poštuje činjenice i pravni okvir BiH. Nadam se da shvatate da ovo nije mjesto da govorimo o uvredama, ovo je mjesto da razgovaramo jedni s drugima. Pozivam na više tačnosti, jedino što vidim je zlonamjernost.  

U odnosu na Daytonski mirovni sporazum, moja pozicija mora biti garancija postojanja. Ja moram biti garancija postojanja entiteta, koji su dijelovi BiH, koja ima međunarodni subjektivitet. Entiteti su Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska i Distrikt Brčko. Nemam nikakvu namjeru da raspustim bilo koji od tih dijelova. 

 Milorad Dodik je nedavno izjavio da Bošnjaci mogu imati 25 posto teritorije. Neki su to shvatili kao prostor za etničke incidente. Prijetnje po teritorijalni integritet postoje. 

Republika Srpska je integrisani dio BiH. Iz RS često napadaju Dayton. Neki su to protumačili kao etničkim incidentom. 

Možda je ovo mjesto o kojem možemo razgovarati. To je antidaytonski, neustavno. Prijetnje po suverenitet BiH postoje. Samo jedan je primjer da se Cvijanović koja je prihvatila pozive da se blokira administrativna linija između dva entiteta, što podrazumijeva kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Kao visoki predstavnik smatram da BiH može doći u stanje politički nestabilnosti, ali to se može spriječiti vraćanje na Dejtonski sporazum, pogotovo kad Evropska unija nudi put integracija. Smatram da je kriza izazvana liderstvom RS-a.

Posebno kada EU nudi put ka europskim integracijama. Ovo nje na prvom mjestu posljedica djelovanja politčkog RS-a. Umjesto toga vidimo mogućnost da se napreduje. Ima mnogo primjera koji dolaze iz RS i govore druge stvari", kazao je, između ostalog, Christian Schmidt.

Njegovo obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti UN o BiH možete pratiti na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije