Cvijanović se obraća u UN, optužila Schmidta da je "kolonijalni guverner": Govorila i o rezoluciji

10
L. M.
Cvijanović se obraća u UN, optužila Schmidta da je "kolonijalni guverner": Govorila i o rezoluciji
Foto: Printscreen / Željka Cvijanović

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine obratila se na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Bosni i Hercegovini. Cvijanović se obratila na engleskom jeziku, a rekla je da je izabrana u ime entiteta RS.

"BiH ne predstavlja jednu izbornu jedinicu kada se radi o izboru člana Predsjedništva BiH", rekla je Cvijanović.

Naglasila je neke od pitanja koje opterećuju BiH.

Prvoj dami Sirije dijagnostikovana leukemija nakon što se izliječila od raka dojke

Prvoj dami Sirije dijagnostikovana leukemija nakon što se izliječila od raka dojke

"Prvo da kažem nekoliko riječi o RS i položaju institucija. RS ne krši Daytonski sporazum, zagovara poštivanje Ustava BiH. Poštovanje za međunarodno pravo znači da visoki predstavnici moraju biti imenovani u skladu s Aneksom X Daytonskog sporazuma", rekla je Cvijanović.

Osvrnula se i na rezoluciju o genocidu u Srebrenici te rekla da će se usvojiti bez stava nekih institucija BiH.

"RS je posvećena miru i stabilnosti i želi da vidi BiH kao suverenu demokratsku državu. Nažalost, izazovi s kojima se suočavamo potkopavaju Ustav i prijete stabilnosti državi. Oni koji drže BiH u protektoratu, time se sprječava pomirenje među našim narodima", kazala je.

Navela je da je trenutno nekoliko izazova pred BiH, a za njih je optužila međunarodne predstavnike.

"Ometaju unutrašnju politiku, upotreba prijetnji i nasilja, ometanje u izbore, kršenje međunarodnog prava. U centru svakog spora u BiH je pitanje zajedničke države. Dok Srbi i Hrvati traže poštivanje Daytona, Bošnjaci se zalažu za centraliziranu državu. Centralizacija dobija podršku međunarodnih aktera u BiH. Visoki predstavnici su se umetali u demokratske izborne procedure", navela je Cvijanović u svom obraćanju.

Navodi da svaka suverena država je zaštićena i štiti ju međunarodno pravo.

Viskog predstavnika Christiana Schmidta nazvala je "kolonijalnim guvernerom".

"Sve više se upliće u unutrašnja pitanja BiH. Drugi strani faktori kao što je PIC, koji nije dio međunarodnog prava, na sličan način se upliću u unutrašnje poslove i insistiraju na nezakonito djelovanje OHR-a. Predložena rezolucija je očit prikaz kako se krši Ustav i ugrožava mir i stabilnost. Ambasador Zlatko Lagumdžija je pokazao kako krši Ustav BiH. Predsjedništvo BiH je jedino koje vodi vanjsku politiku BiH. Neki članovi UN vjeruju da je rezolucija benigna i da je to samo samilost, ali jasno je da je namjera iza rezoluciji sve osim benignog", rekla je Cvijanović o rezoluciji.

Osvrnula se na izjavu Francisa Boylea te kazala da se želi ukinuti entitet RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije