Sprema li se još jedna izdaja Bosne?

26
Radiosarajevo.ba
Sprema li se još jedna izdaja Bosne?
Foto: Dž. K / Palmer i Eichhorst na sastanku u Sarajevu

Vijeće za demokratizaciju politike iz Berlina objavilo da su uvelike u toku pripreme za posjetu pregovarača Europske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst naredne sedmice.

To je njihova prva posjeta od novih američkih sankcija članu Predsjedništva BiH i
lideru SNSD-a Miloradu Dodiku zbog prijetnji stabilnosti zemlje, ali i korupcije.

Piše: Faruk Vele

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

S ciljem priprema posjete šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i odlazeći američki ambasador u BiH Eric Nelson već su ranije održali seriju sastanaka sa predstavnicima bh. političkih stranaka.

Srljanje u nedosljednosti

U tom ključu donekle treba posmatrati i posjetu administratorice Samantha Power, koja je, nažalost, dozvolila da ju primitivac pod sankcijama u liku i (ne)djelu notornog Dodika ponižava sve zajedno sa američkim ambasadorom, State Departmentom i američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Ne bacajte biserje svoje pred svinje"...

Tako se ono što je trebalo predstavljati snažnu podršku američkog predsjednika Joea Bidena državi Bosni i Hercegovini i njezinoj demokratiji pretvorilo u blijedi nastup predstavnice američke administracije.

Nažalost.

Nažalost, međunarodni faktori očito ne žele da shvate kako se u Bosni danas ne brane samo bosanske vrijednosti i država Bosna i Hercegovina, već i tekovine modernog, demokratskog, civiliziranog svijeta i tekovina antifašizma. Zato im ostaje nedokučivo i rješenje krize, te srljaju u nedosljednosti.

Dok Power napušta Bosnu i Hercegovinu, poznati autori Kurt Bassuener i Toby Vogel u najnovijem tekstu nastoje "razjasniti retrogradnu agendu koju će SAD i EU voditi u razgovorima s etnokratama iz BiH sljedeće sedmice".

Oni žele upozoriti da bi predloženi izborni zakon kojim se nastoje učiniti ustupci politici Dragana Čovića i HDZ-a BiH samo ojačao njegovog najvažnijeg saveznika Milorada Dodika, ali i utjecaj Rusije Vladimira Putina. Moskva je, podsjetimo, upravo ovih dana dala otvorenu podršku rješavanju "hrvatskog pitanja" u BiH na način kako to traži sam Čović.

"Plan EU-SAD za Bosnu rizikuje podrivanje novih sankcija i jačanje Putina", upozoravaju poznati autori.

Zašto Sattler izbjegava kontrolu?

Izražavajući sumnje u cijeli proces Vijeće za demokratizaciju politike iz Berlina na koncu upozorava i na težnje birokrata EU da u ovom procesu izbjegnu bilo kakav parlamentarni nadzor u Briselu. Zašto?! Izbjegavanjem bilo kakvog potencijalnog "uplitanja" poslanika u pregovore sljedeće sedmice, po ovakvim mišljenjima, moglo bi usporiti ili zaustaviti njihov napredak!

"Satter izbjegava poziv europarlamentaraca gotovo godinu dana; izbjegavajući parlamentarni nadzor nad njegovim i nastupom Eichhorst u BiH. Ironično da se ista netransparentna taktika koja se koristi u BiH koristi za ograničavanje odgovornosti i u Briselu", navodi Vijeće za demokratizaciju politike iz Berlina.

Sve dok EU i SAD ne naprave potez, recimo, sličan onome kada je vrh Njemačke odlučno oduzeo priznanje Gideonu Griefu zbog njegovog učešća u anticivilizacijskim projektima Milorada Dodika i negiranja genocida u Srebrenici, što je, na koncu, dovelo do toga da ovaj profesor iz Izraela korigira svoj stav i potvrdi ono što zna cijeli demokratski svijet, dotle će Zapad bauljati po balkanskoj krčmi izdajući vrijednosti na kojima je utemeljena i demokratija i u kojima su njihove zemlje dostigle najveći stupanj razvoja. Kako to drugačije nazvati do izdajom, prije svega, svojih vrijednosti, a onda i Bosne. Ponovo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije