Weber: Efekti sankcija nejasni, Zapad mora dati jasnu poruku Dodiku i Čoviću

4
Faruk Vele
Weber: Efekti sankcija nejasni, Zapad mora dati jasnu poruku Dodiku i Čoviću
Foto: ba.boell.org / Bodo Weber

Nakon početne euforije, s jedne, te oštrih reakcija, s druge strane, neophodno je sasvim realno sagledati posljedice, učinak i domete sankcija koje su Sjedinjene Američke Države 6. januara uvele članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i ostalima. 

O tome šta navedene sankcije mogu donijeti, da li se njima stvara atmosfera za nastavak razgovora o odnosima u Bosni i Hercegovini, te da li će ih još biti za Radiosarajevo.ba govori Bodo Weber analitičar, politolog i suradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina.

Kolaboracija sa nacionalistima

Radiosarajevo.ba: Kako gledate na sankcije koje su Dodiku i ostalima uvele Sjedinjene Američke Države, te šta bi one mogle donijeti u pogledu stabilnosti BiH?

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Weber: To je u ovom trenutku, zapravo, još potpuno nejasno. Uloga Amerike, to jeste, Bidenove administracije dosad je bila izuzetno negativna, kroz djelovanje američkih pregovarača u pregovorima o tzv. reformi izbornog sistema, koje su se od početka pretvorile u anti-zapadnu, faktičku kolaboraciju sa nacionalističkim liderima u BiH i njihovim interesima...

To je tek omogućilo današnju dramatičnu krizu, u kojoj prijeti nasilna dezintegracija države. Sankcije protiv Dodika i Alternativne televizije (ATV) zbog prijetnje secesijom, na jednoj strani, su prvi konkretan potez Washingtona protiv opasne politike vodstva RS-a.

Na drugoj strani, te sankcije su više simbolične naravi, dok sankcije izrečene od strane State Departmenta istog dana, a zbog korupcije, zapravo, relativiziraju potez protiv Dodika!?

Radiosarajevo.ba: Ali, govori se o tome da će biti još sankcija...

Weber: Imamo glasine da će slijediti još puno više sankcija - ili samo protiv režima u RS-u, ili protiv vladajućih elita po cijeloj BiH zbog korupcije. Tako da mi ne znamo da li te sankcije znače početak ozbiljnog političkog preokreta SAD-a protiv Dodika i njegovog okruženja u cilju sprječavanja najavljene secesije.

Jer ako bi ovo bilo početak ozbiljnog, konstruktivnog američkog angažmana, sljedeći koraci bi morali biti ukidanje pregovora o izbornom zakonu, te o državnoj i vojnoj imovini, stavljanje do znanja Draganu Čovicu i Miloradu Dodiku da Zapada neće prihvatiti prijetnju o sprječavanja održavanja općih izbora, kao i ozbiljni razgovor i sa drugim Evropskim/zapadnim partnerima o slanju trupa EUFOR-a ili/i NATO-a u BiH...

Atmosfera nejasnoće

Radiosarajevo.ba: Da li se ovakvim sankcijama u osnovi "stvara atmosfera" za nastavak pregovora ili nekih dogovora u BiH?

Weber: Kao što sam rekao, to trenutno je potpuno nejasno. Stvara se atmosfera
nejasnoće oko američkih namjera i iščekivanja daljih poteza.

Zagreb – trojanski konj u EU

Radiosarajevo.ba: Da li se može očekivati , recimo, podrška Njemačke, i dijela zemalja EU sankcijama SAD-a i uopće ovakvom pristupu. Šta očekujete od Velike Britanije? Kako, s druge strane, vidite reakciju država EU poput susjedne Hrvatske?

Weber: Očekujem da ćemo u toku ovog mjeseca vidjeti kuda Evropska unija ide: da li će se unutar Vijeća EU naći tzv. kvalifikovana većina država članica za uvođenje sankcija protiv Dodika i saradnika, ili će zemlje kao što su Njemačka, Benelux države, Austrija i drugi formirati neformalnu koaliciju voljnih koja će uvesti sankcije bilateralnim putem.

Reakcije Zagreba i Beogradu su bile očekivane. One oslikavaju poznatu ulogu Hrvatske i Srbije u krizi u BiH. Zagreb igra ulogu produžene ruke Dragana Čovića, tj. trojanskog konja u EU. Srbija nastupa sa svojom duplom igrom, tj. lažnim zalaganjem za stabilnost i deesekalaciju, na jednoj strani, a, s druge strane, daje podršku režimu u RS-u ili se makar ustručava od javne kritike i distanciranja od politike secesije, na drugoj strani.

Radiosarajevo.ba: Da li se, po Vama, mogu očekivati sankcije protiv HDZ-a i lidera te stranke Dragana Čovića, te da li očekujete da bi sankcijama mogla biti obuhvaćena i Stranka demokratske akcije, tačnije njezini pojedini zvaničnici, o čemu se, također, govori?

Weber: To treba vidjeti. Kao što sam rekao, ako bi Washington uveo sankcije "ravnopravno" za sve tri etničke elite, to bi bio siguran znak da SAD ne idu ozbiljno ka politici koja će zaustaviti put ka secesiji i nasilnoj dezintegaciji države

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije