Stigla je poruka za Milorada Dodika iz SAD nakon uvedenih sankcija

5
Radiosarajevo.ba
Stigla je poruka za Milorada Dodika iz SAD nakon uvedenih sankcija
Foto: EPA-EFE / Ann Wagner

Kongresmenka Ann Wagner, koja predstavlja distrikt u St. Louisu sa desetinama hiljada bosanskih Amerikanaca koji su došli kao izbjeglice 90-ih, uputila je poruku Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine te lideru SNSD-a.

Tako je putem Twittera napisala:

"Dodik bezobzirno potpiruje podjele i krizu u Bosni, prijeteći godinama mira i ozdravljenja.

WSJ: SAD priprema novu vojnu podršku Izraelu od 1,3 milijarde dolara

WSJ: SAD priprema novu vojnu podršku Izraelu od 1,3 milijarde dolara

Sankcionisanje Dodika, opunomoćenika ruskog predsjednika Putina, šalje važnu poruku da SAD neće tolerisati akcije koje ugrožavaju budućnost Bosne kao jedinstvene, multietničke države", napisala je Wagner.

Zatim je dodala:

"Uporno sam vršila pritisak na ovakve sankcije protiv Dodika i nadam se da je uprava biti čvrsta u tome da ga smatra odgovornim za njegove brojne provokacije".

Podsjetimo da ova poruka dolazi nakon što su Dodiku uvedene sankcije iz ove države, a između ostalog, razlog za to je jer je "službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje osobnog bogatstva kroz mito i druge oblike korupcije"

"Njegova etnonacionalistička retorika koja forsira podjele odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Daytonski mirovni sporazum, čime riskiraju širu regionalnu nestabilnost", navodi se u izvještaju.

Sudeći prema izjava, čini se da bi sličan primjer sankcija mogla slijediti i Velika Britanija.

"Ujedinjeno Kraljevstvo treba slijediti veoma dobrodošao potez SAD o uvođenju sankcija bivšem predsjedniku RS Miloradu Dodiku", poručila je zastupnica u britanskom parlamentu Alicia Kearns.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije