Čovića pitali o sankcijama, on odgovorio: "Nahodao sam se ja po sudovima..."

11
Fena/ Radiosarajevo.ba
Čovića pitali o sankcijama, on odgovorio: "Nahodao sam se ja po sudovima..."
FOTO: Fena / Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović kazao je kako se s predstavnicima američke administracije i dalje vode intenzivni pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a razgovarali smo o tome dokle se došlo u tim pregovorima i još jednom pogledati sve te naše limite i razmišljanja kako očuvati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kao ključnu vrijednost Ustava BiH i kako, s druge strane, napraviti iskorak da možemo napraviti ograničene izmjene Ustava", izjavio je Čović na konferenciji za novinare.

Čović je najavio i skoro održavanja izvanrednog sabora HNS-a na kome bi politički predstavnici hrvatskog naroda trebali razgovarati o, kako je rekao, drugim pristupima ovoj problematici s obzirom da u 2021. godini, neizbornoj godini, nije postignut međustranački dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Na novinarsko pitanje hoće li stranke HNS-a bojkotirati opće izbore u BiH, koji bi se trebali održati na jesen, Čović je odgovorio kako to za sada nije opcija.

"Ja ne bih ništa bojkotirao dok još tragamo za rješenjima, ako tragamo za rješenjima suvišno bi bilo dodavati te, kako mi kažemo, strategiju B, strategiju C, koje uvijek netko ima negdje u pričuvi. Ja se nadam da je ova aktualna politička situacija takva da mi nemamo alternative oko Izbornog zakona i korekcija Ustava. To nemaju ni Hrvati, ni Srbi, ni Bošnjaci. To nema ni jedan žitelj BiH. Svi problemi u BiH su upravo oko toga", kazao je predsjednik HNS-a.

Dodao je kako su u njegovom fokusu i dalje pregovori s američkom administracijom.

Na konstataciju pojedinih analitičara da se zna da protiv Čovića američka administracija ima  krivične dokaze vezane za Aluminij i Hercegovačku banku, on je rekao:

"Nahodao sam se ja po sudovima u vremenu Petritscha sedam godina. Apsolutno se nahodao i časno se nahodao''.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije