Lavić: Sankcije su veliko ohrabrenje za sve građane Bosne i Hercegovine

2
Radiosarajevo.ba
Lavić: Sankcije su veliko ohrabrenje za sve građane Bosne i Hercegovine
FOTO: Radiosarajevo.ba / Senadin Lavić

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić osvrnuo se na, kako je rekao, "sankcije SAD kriminalnoj hobotnici u Bosni i Hercegovini".

"Sankcije SAD kriminalnoj hobotnici u Bosni i Hercegovini treba, prije svega, razumjeti kao putokaz bosanskim snagama i otvaranje nade za građane koji su postali zatočenici morbidne besmislene etnopolitike. Sankcije su veliko ohrabrenje za sve građane Bosne i Hercegovine!“, naveo je Lavić na Twitteru.

Podsjetimo, Milorad Dodik, Milan Tegeltija, njegova supruga Tijana, Alternativna televizija, ali i Mirsad Kukić su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država. To je, za sada, zvanično saopćeno, no očekuje se objavljivanje imena i drugih osoba i kompanija iz BiH koje će se naći na crnoj listi SAD-a, prenose mediji.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

"Ured za kontrolu inostrane imovine američkog Ministarstva financija (OFAC) danas je izrekao sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i jedan 'subjekt' pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju d.o.o. Banja Luka, kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH", saopćile su vlasti Sjedinjenih Američkih Država.

Njihovo saopćenje o detaljima izrečenih sankcija objavljujemo u cijelosti:

"Akcija, označena kao E.O. 14033, nadovezuje se na predanost Bidenove administracije promicanju odgovornosti za one koji, između ostalog, potkopavaju stabilnost regije zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama dugotrajnim mirovnim sporazumima.

Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokretajući stvaranje paralelnih institucija u entitetu RS.

Nadalje, Dodik je svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje osobnog bogatstva kroz mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja forsira podjele odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Daytonski mirovni sporazum, čime riskiraju širu regionalnu nestabilnost.

'Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji demontaže Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije', rekao je jedan od čelnika Odjela za terorizam i financijske obavještajne službe u Ministarstvu Brian E. Nelson, te dodao:

'Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje.'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije