Janjić: Spremaju se nove sankcije, nije šega ovo što rade Dodik i Čović

7
Radiosarajevo.ba
Janjić: Spremaju se nove sankcije, nije šega ovo što rade Dodik i Čović
Foto: Media Centar Beograd / Dušan Janjić, analitičar iz Beograda

Dušan Janjić, politički analitičar iz Srbije, gost je u večerašnjem "Centralnom dnevniku" na TV Face.

Janjić se osvrnuo na sankcije koje su Sjedinje Američke Države izrekle članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ali i Milanu Tegeltiji, njegovom savjetniku, Tegeltijinoj supruzi Tijani i Mirsadu Kukiću, predsjedniku stranke PDA.

Osvrnuo se i na reakciju prvog čovjeka Srbije, Aleksandra Vučića koji je, komentirajući sankcije Dodiku, kazao da ovu zemlju čekaju teška vremena kao i za entitet RS.

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

"Kada sam prošlog puta govorio o sankcijama, govorio sam o njemačkim sankcijama! EU nema snage da postigne konsenzus po pitanju sankcija! Pojedinačne zemlje, njih 20, uvest će pojedinačne sankcije! Među njima je i Njemačka! Trenutno traje druga faza sankcija! Prva faza su bili Kosovo i Srbija! Spremaju se nove sankcije i Srbiji! Znat će se imena do kraja januara! Na to se odnosila Vučićeva objava da Srbe čekaju teška vremena", kazao je srbijanski analitičar.

Fokus ovih sankcija je, prema riječima Janjića, na korupciji, a kada je fokus na korupciji, znači da je ona i dokazana.

"Ovo su ozbiljno osmišljeni pravni potezi! Amerika će pri svojim ambasadama imati specijalne savjetnike koji će pratiti primjenu sankcija! Postoji mehanizam saradnje SAD i tužilaštava zapadnog Balkana", smatra Janjić.

Kako je rekao, sankcije su osmišljene sa jasnim političkim ciljevima, ali i dodao da su stvoreni uslovi da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt reaguje i iskoristi bonske ovlasti.

"Usmjerene su protiv svih politika koje izazivaju rat i etnonacionalističku mržnju! Sada je otvoren prostor da Schmidt djeluje sa bonskim ovlaštenjima! Neće se niko moljakati; prostor je otvoren da se djeluje! Nije šega ovo što Dodik radi! Nije za potcjenjivanje što radi Čović! SDA je ozbiljno shvatila ove sankcije i očekuje sankcije u svojim krugovima!", smatra Janjić.

Komentirao je i to što Vučić ne dolazi na proslavu neustavnog dana RS i što predsjednik Srbije ne podržava sankcije SAD. Osvrnuo se i na priču o položaju Distrikta Brčko.

"Vučić kaže nešto što bi rekao svako u Srbiji. Vjerovatno bi dolazak te svite u RS trebao pokazati to jedinstvo. Neće on preći granicu pa makar ga i Moskva gurala da pređe tu granicu da se integriše Brčko u RS. Teško je tumačiti Vučića, on nema jasnu politiku", smatra Janjić.

Kaže da nema te varijante da Vučić žrtvuje Srbiju, a to bi uradio ako bi spriječio organe Srbije da istražuju Dodikov kriminal.

"Lako je manipulisati Srbima, jer kada im kažeš 'sankcije', oni misle na one iz 1993. godine kada je cijela država bila pod sankcijama", kaže Janjić.

Smatra da je "jako vesela Čovićeva izjava kada je rekao da je godinama išao po sudovima".

"Sve u svemu, veliki je problem da će ovo dugo trajati. Ne bi bilo ovoliko galame da oni ne znaju šta im se sprema", zaključio je srbijanski analitičar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije