Prof. Lavić: Ne mogu se podržati pregovori koji planiraju aparthejd

5
F. V.
Prof. Lavić: Ne mogu se podržati pregovori koji planiraju aparthejd
FOTO: Radiosarajevo.ba / Senadin Lavić

Nije nimalo mudro ni opravdano u ovakvom povijesno-političkom trenutku pričati o Izbornom zakonu, dok su državne institucije potpuno zakočene i cijeli politički sistem blokiran već godinama, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić.

To je prevara

"U ovome času niko ne može imati pravo da razgovara pa i pregovara o izbornom zakonodavstvu da bi dodao pojas za spašavanje potopljenim politikama blokiranja institucija države, ucjenjivanja, maltretiranja miliona građana, kriminalizacije ljudskih interakcija. Ne postoji ni pojedinac ni stranka koja ima bilo kakav politički i moralni osnov da podržava pregovore pod ucjenom koji direktno planiraju aparthejd i etnoteritorijalizaciju u Bosni i Hercegovini. Izborni zakon se mora donijeti u mirnoj atmosferi i ne može biti nametnut pod prisilom ili nekim drugim spornim dogovaranjima iza leđa građana!", izjavio je Lavić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, naročito je sporno ono političko mišljenje koje pokušava demonstrirati primitivno raspolaganje s cijelim narodima.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"U tom kolopletu ispada kao da su cijeli narodi u zavadi ili konfliktu, kao da je riječ o odnosu između dva čovjeka. Potpuno neopravdano se predstavlja odnos između političkih stranaka kao odnos između cijelih naroda, između Bošnjaka i Hrvata ili Bošnjaka i Srba! To je prevara koja se nameće već trideset godina. Nikada iza jedne političke stranke nisu stajali svi pripadnici jednog naroda, pa čak ni većina", rekao je.

Zaslužujemo novu epohu

To bi bilo opasno fašistoidno niveliranje i uniformiranje jedne ljudske kulturno-povijesne zajednice.

"Bošnjaci, kao jedan bosanski narod, i Hrvati, kao drugi bosanski narod, nisu u zavadi ni u konfliktu i niko ih ne treba miriti jeftinim pričama o "malo uzeti", pa "malo popustiti". Pokvarene su one politike koje su trideset godina pokušavale u Bosni i Hercegovini razviti i držati na djelu mržnju između kolektiva, a danas se pretvaraju u zagovaratelje prijateljstva, saradnje, ljubavi i mira. To ne mogu raditi dosadašnji akteri političke scene u Bosni. Bosanskohercegovački narodi (B, H, S) zaslužuju novu epohu mira i prijateljstva, oslobođeni od naciofašističkih ideologija i destruktivnih projekata", konstatira Lavić.

"Vođe" plemena

Treba biti jasan do kraja, istakao je Lavić, političari etničko-religijskih ili nacionalističkih stranaka nemaju nikakav mandat da pregovaraju u ime cijelih naroda.

"Komunitarističke ideologije "plemena u agoniji" trebaju postati stvar prošlosti. Političari, kao odgovorne ličnosti u društvenom životu, mogu pregovarati o svemu i svačemu, ali samo u ime onih koji su im dali glasove na izborima. Ti građani ih svojim glasom definiraju i omeđuju. Niko nema pravo zloupotrebljavati cijele narode i religije za svoje sumnjive političke projekte", kazao je on.

Etnopolitika već trideset godina pravi naivce od građana tako što ih stalno svrstava u etnička geta i nameće im ideologiju isključivosti i mržnje.

"Nameće se većini građana jednodimenzionalni identitet i karakteristike iz kojih se ne može izaći! Tako građani postaju zarobljenici etničkih atributa u svakodnevlju i ne primjećuju da im je društveni život siromašan, prazan, bijedan, zapušten i daleko od standarda razvijenog svijeta. Ako bi smo pristali na etnopolitiku onda nam ne bi trebale državne institucije, vladavina prava, ekonomska održivost i sistemi obrazovanja, jer dovoljno bi bilo da "vođa" plemena ili narodne grupe odlučuje o svemu. U tom slučaju, mi smo suvišni!", zaključio je Lavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije