Vahidin Preljević: Zašto SDA baca Čoviću pojas za spašavanje?

7
Radiosarajevo.ba
Vahidin Preljević: Zašto SDA baca Čoviću pojas za spašavanje?
Foto: Kolaž / Čović, Izetbegović i Preljević

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Vahidin Preljević oštro je reagirao na izjave potpredsjednika Stranke demokratske akcije Safeta Softića u kontekstu izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Profesor Preljević je govorio u kontekstu najave nove serije razgovora o promjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, što posljednjih izaziva različite reakcije.

"Pa, naravno, kada svi planovi HDZ-a propadnu, javi se neki beskičmeni spavač iz SDA da baci Čoviću pojas za spašavanje. Zašto nas to ne iznenađuje? Vjerovatno bi spašavali i Dodika, ali je ovaj otišao predaleko", smatra Preljević.

Preminuo novinar Bojan Tončić

Preminuo novinar Bojan Tončić

Najavu razgovora o Izbornom zakonu, kako smo ranije prenijeli, komentirao je i profesor Fakulteta politčkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić.

"Niko više ne bi smio učestvovati u razgovorima o Izbornom zakonu dok se država Bosna i Hercegovina ne odblokira od koordiniranog antibosanskog pakta "Dodik-Čović". Institucije države moraju raditi i djelovati, a definitivno završiti s tzv. "dogovaranjem naroda" i "narodnih vođa"", naveo je Lavić na Twitteru.

Podsjetimo, za narednu sedmicu planiran je novi nastavak pregovora s američkim i evropskim zvaničnicima, nakon niza neuspjeha krajem prošle godine.

Softić je u nedjelju pozvao na iznalaženje kompromisa sa zahtjevima HDZ-a BiH Dragana Čovića što je, kako je prenio beogradski "Danas", u sarajevskim krugovima ocjenjeno kao "izdaja države".

Kako navodi ovaj list, u prilog ovim navodima jeste napor probosanskih stranaka, prije svih SDP-a i DF-a koje su upozoravale, a na kraju i dovele do toga da se obustave pregovori o izmjenama Izbornog zakona dok se ne zaustavi Milorad Dodik i njegova secesionistička težnja i ne odblokira rad institucija BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije