"Danas": Udovoljavanje zahtjevima Čovića je "izdaja države"

7
Radiosarajevo.ba
"Danas": Udovoljavanje zahtjevima Čovića je "izdaja države"
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dragan Čović na konferenciji u Sarajevu

Potpredsjednik SDA Safet Softić pozvao je u nedjelju na iznalaženje kompromisa sa zahtjevima HDZ-a BiH Dragana Čovića što je u sarajevskim krugovima ocjenjeno kao "izdaja države", piše beogradski "Danas".

Kako navodi ovaj list, u prilog ovim navodima jeste napor probosanskih stranaka, prije svih SDP-a i DF-a koje su upozoravale, a na kraju i dovele do toga da se obustave pregovori o izmjenama Izbornog zakona dok se ne zaustavi Milorad Dodik i njegova secesionistička težnja i ne odblokira rad institucija BiH.

Podsjetimo, za narednu sedmicu planiran je novi nastavak pregovora s američkim i evropskim zvaničnicima, nakon niza neuspjeha krajem prošle godine.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Saša Magazinović, zastupnik SDP u Parlamentu BiH je ponovo je jučer kazao da su pregovori o izbornom zakonu trenutno "potpuni višak".

Kako je naveo, "učiniti potpuno funkcionalnim rad institucija, povući odluke NSRS, poništiti zakone, pa se tek onda može razgovarati o Izbornom zakonu". kazao je.

Magazinović je i u izjavi za Danas sredinom decembra, kazao da je njegova stranka istupila iz pregovora o Izbornom zakonu, jer je ta tema trenutno od tercijarnog značaja.

"Primarne teme, koje su i razlog našeg istupanja iz ovih razgovora su – deblokada institucija BiH, poništavanje odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i rad Tužilaštva u smislu procesuiranja svih onih koji atakuju na ustavno-pravno uređenje države", izjavio je Magazinović.

Ističe da je za njih potpuno besmisleno učestvovati u pregovorima o izbornom zakonu jer time samo "kupujemo vrijeme za Dodika i njegove nove poteze", a istovremeno, kaže, stvaramo privid da je sve u zemlji normalno a zapravo ništa nije normalno, država je na korak od eskalacije.

Za razliku od njega, potpredsednik SDA misli drugačije.

"Odnosi Hrvata i Bošnjaka trebaju da se postave na neki drugi nivo. Verujem da je to put koji bi mogao sve ove odnose i stabilizovati i relaksirati", rekao je Safet Softić.

Nadalje, on je za "Avaz" ocijenio da udovoljavanje zahtevima HDZ-a predstavlja kompromis.

"Jer sve što bi se eventualno prihvatilo kao neka moguća vrsta kompromisa, na neki način bi se tumačilo kao određena izdaja u ovoj zemlji. Tako su stvari i postavljene", kazao je, prenosi "Danas".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije