Čović sa Plenkovićem i Milanovićem: Poznato šta vrh Hrvatske traži u BiH

9
F. V.
Čović sa Plenkovićem i Milanovićem: Poznato šta vrh Hrvatske traži u BiH
Foto: Twitter / Čović sa Plenkovićem i Milanovićem

Nakon sastanka dopredsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine i predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem 11. januara, koji je ocijenjen pozitivnim korakom u odnosima dvije zemlje, danas se u Zagrebu sa vrhom hrvatske države sastao lider predsjedavajući Doma naroda i lider Hrvatske demorkatske zajednice BiH Dragan Čović.

Desilo se to simbolično, na 30 godišnjicu međunarodnog priznanja našeg zapadnog susjeda.

Čović, koji je predstavljen kao predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH (nevladina organizacija sa sjedištem u Mostaru) susreo se sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Kako je saopćeno iz Ureda predsjednika Hrvatske, Milanović i Čović razgovarali su o "višemjesečnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini i nužnosti okončavanja otvorenog pitanja reforme izbornog zakonodavstva".

Reformom Izbornog zakona BiH ostvarila bi se, naglašeno je, "nužno potrebna unutarnja međunacionalna konsolidacija".

Posebno je naglašeno pitanje zastupljenosti u domovina naroda.

"Daytonski sporazum omogućio je suverenost Bosne i Hercegovine koja se temelji na legitimnom predstavljanju svih konstitutivnih naroda. Zaključeno je kako ustavna jednakopravnost i legitimna zastupljenost u domovima naroda i Predsjedništvu BiH moraju biti implementirane kroz Izborni zakon BiH", saopćeno je Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Nešto ranije Čović se u Banskim dvorima susreo i sa Plenkovićem, no tu je Čović –za razliku od susreta kod Milanovića - predstavljen predsjedsjeavajućim Doma naroda PS BiH i predsjednikom HDZ-a BiH. Kako je naglašeno, sastanak se održava ususret nastavka pregovora o reformi izbornog zakonodavstva u toj zemlji.

Razgovaralo o pripremama za održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH, izmjenama Izbornog zakona BiH te zaštiti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg, saopćio je Ured premijera.

"Potrebna je žurna stabilizacija BiH kroz izmjene Izbornog zakona", rekao je Čović, podsjetivši na uspješan Mostarski sporazum (kojeg su u junu 2020. godine potpisali Čović i Izetbegović uz podršku međunarodne zajednice). Ponovio je kako je konstitutivnost naroda i njihova ravnopravnost temelj funkcioniranja BiH, kao i da legitimno predstavljanje treba biti ostvareno u oba Doma naroda te Predsjedništvu BiH. Kazao je i kako je jedini ozbiljan pristup potpisnika Mostarskog sporazuma raditi na njegovoj potpunoj implementaciji, kao važan korak za politički integritet i napredak.

"U tom procesu se prava konstitutivnih naroda ne mogu dalje narušavati. Moramo otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost sva tri naroda“, istaknuo je Čović.

Također je izrazio zahvalnost premijeru Plenkoviću na angažmanu u stabilizaciji i konsolidaciji odnosa unutar BiH te kontinuiranom zalaganju za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta zemlje.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je sinergija i kohezija sva tri konstitutivna naroda i ostalih ključna kako bi BiH bila funkcionalna i mogla ići naprijed. Poručio je da hrvatska Vlada šalje poruku uvažavanja BiH te njene suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, kao naše prijateljske i susjedne države, s kojom želimo rješavati otvorena pitanja i jačati gospodarsku suradnju.

"Pozicija Hrvatske je jasna, a to je podrška što žurnijem postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH za ostvarivanje ravnopravnosti i legitimne zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH.

Praksa koja je na djelu u izboru člana Predsjedništva BiH od 2006. dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u nepravedan položaj", kazao je Plenković dodavši da će Vlada nastaviti prioritetno komunicirati o BiH sa svim međunarodnim partnerima.

Čović čestitao je Plenkoviću i cijelom hrvatskom narodu 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, koja se danas obilježava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije