Osmanović: Ne mora doći do izmjena Izbornog zakona, SDA neće etničke podjele

21
F. V.
Osmanović: Ne mora doći do izmjena Izbornog zakona, SDA neće etničke podjele
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Adil Osmanović

Adil Osmanović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), poručio je gostujući sinoć u emisiji "Plenum" Federalne televizije (FTV) kako SDA smatra da "do izmjena Izbornog zakona ne mora doći", te da "SDA neće nijedan korak napraviti unazad koji će voditi dodatnim etničkim podjelama", poručivši kako se HDZ na izbor hrvatskog člana Predsjedništva može žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

Ove izjave dolaze nakon stavova potpredsjednika SDA Safeta Softića koje su naišle na dosta reakcija.

"Razlika Stranke Demokratske akcije u odnosu na HDZ je u tome da ne mora doći do izmjena Izbornog zakona do predstojećih Općih izbora. Izbori se mogu održati po važećem Izbornom zakonu i po važećem Ustavu Bosne i Hercegovine, a spremni smo da razgovaramo", kazao je Osmanović.

Ovo su uhapšeni kod Sarajeva: Na TikToku tvrdili da znaju gdje je Danka (2), tražili 25.000 eura

Ovo su uhapšeni kod Sarajeva: Na TikToku tvrdili da znaju gdje je Danka (2), tražili 25.000 eura

Rekao je da parlamentarna većina koju sačinjavaju SDA, SNSD i HDZ sa svojim koalicionim partnerima, treba imati više hrabrosti i odlučnosti.

"Naravno imamo hrabrosti i odlučnosti ali nećemo podržati ništa što će ići na štetu građana i države Bosne i Hercegovine", dodao je.

Dodao je da SDA neće nijedan korak napraviti "koji će voditi dodatnim etničkim podjelama unutar Federacije Bosne i Hercegovine i unutar cijele Bosne i Hercegovine".

"Krećemo se kao što sam rekao ka evropskim i civilizacijskim standardima i upravo sam tražio da se HDZ odredi, jesu li spremni da se krećemo tim putem, i da razdvojimo, pravno i političko. Ovo što HDZ traži, ovo je političke naravi, jer nijedna presuda od pet presuda Evropskog suda za ljudska prava nije problematizirala izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH iz FBiH", naveo je, te zaključio:

"Ako HDZ smatra da su im ugrožena prava zašto nije uputio apelaciju prema Ustavnom sudu ili prema Evropskom sudu za ljudska prava, pa da vidimo kako bi te pravosudne institucije odredile se prema ovome. Prema tome, ovo su politčki ciljevi i oko njih se da razgovarati, ali naravno bez bilo kakvih ucjena, blokade države što, nažalost, radi SNSD, a HDZ-u to nije mrsko, i ovo što radi HDZ po pitanju obustavljanja implementacije Općih izbora iz 2018 godine preko Doma naroda u BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije