Nakon SDP-a i SDA i DF napuštaju pregovore za Izborni zakon BiH?

22
F. V.
Nakon SDP-a i SDA i DF napuštaju pregovore za Izborni zakon BiH?
Foto: Radiosarajevo.ba / Iza kulisa političkih dešavanja u BiH

Stav članova Socijaldemokratske partije (SDP) BiH uoči sutrašnje sjednice Predsjedništva stranke je nepodijeljen - ova stranka napušta pregovore o reformi Ustava BiH i Izbornog zakona, potvrdili su portalu Radiosarajevo.ba večeras izvori u SDP-u.

Kako su danas naveli u svom saopćenju, najava ovakvog koraka motivirana je činjenicom da je država suočena sa kontinuiranim antiustavnim i antidejtonskim djelovanjem većine u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

"Kojim se podriva suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine. Nastavak učešća u pregovorima bi, za nas u SDP BiH, predstavljao saučesništvo u stvaranju privida normalnosti trenutnog stanja. Smatramo da je Izborni zakon izuzetno važno političko pitanje, ali da zaštita ustavnopravnog poretka u ovom trenutku predstavlja prioritet. Ne želimo svojim odlukama praviti pritisak na druge političke aktere, ali SDP ne želi svojim budućim učešćem u pregovorima u ovim okolnostima biti saučesnik u kupovini vremena za secesionističke projekte pred kojima dio i domaće javnosti, ali i međunarodne zajednice (ne)svjesno zatvara oči", naveli su iz SDP-a.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Bez SDP-a, kažu nam u ovoj stranci, nema ništa.

"Bez SDP se ne mogu izglasati izmjene Ustava, a bez izmjena Ustava se ne može promijenit Izborni zakon. Dakle, našim izlaskom je sve zaključao, ostali mogu pratiti, ali pratili ili ne – ovako je", tvrdi sagovornik našeg portala iz SDP-a.

Ipak, kako saznajemo blizu odluke o izlasku iz ovakvih pregovora su u Stranci demokratske akcije (SDA) i Demokratskoj fronti (DF).

Izvori portala Radiosarajevo.ba iz SDP-a, također, potvrđuju da će SDA i DF pratiti odluku SDP-a.

U 16 sati je započela sjednica Kolegija SDA, a konačna odluka o "prolongiranju pregovora" izbornoj reformi bit će donesena na sjednici Glavnog odbora stranke koja će biti održana u petak u Kaknju.

Naši sagovornici iz SDA ne mogu potvrditi da će se to definitivno dogoditi, ali potvrđuju ranije istupe funkcionera stranke koji takvu mogućnost nisu isključili.

Iz SDA su ranije pozvali na jedinstven, konkretan i odlučan politički odgovor probosanskih političkih snaga.

"Takav nastup potreban je i u razgovorima o reformi Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, kao i zajednički odgovor na dilemu da li uopće razgovarati o toj temi dok se ne deblokira rad državnih institucija i ne zaustavi napad na ustavno-pravni poredak", saopćeno je iz SDA.

Izvori iz DF-a, također, nagovještavaju sličan scenarij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije