SDP sutra donosi konačnu odluku: Zamrznut će učešće u političkim pregovorima?

1
Radiosarajevo.ba
SDP sutra donosi konačnu odluku: Zamrznut će učešće u političkim pregovorima?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Arhivska foto: Svečana Akademija SDP BiH u Sarajevu

Najava Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine o mogućem zamrzavanju učešća u daljnjim pregovorima o izbornoj i ustavnoj reformi izazvala je interes javnosti i brojne upite medija:

"Zato koristimo priliku da obavijestimo javnost da će na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva biti donesena odluka o budućem učešću, odnosno neučešću, u pregovorima o reformi Ustava BiH i Izbornog zakona", saopćeno je danas iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Kako se doznaje, većina političara ove stranke podržava odluku o izlasku iz pregovora, a zvanična obavijest iz današnjeg saopćenja kaže sljedeće:

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

"Najava ovakvog koraka motivisana je činjenicom da je država suočena sa kontinuiranim antiustavnim i antidejtonskim djelovanjem većine u  bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska kojim se podriva suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine. Nastavak učešća u pregovorima bi, za nas u SDP BiH, predstavljao saučesništvo u stvaranju privida normalnosti trenutnog stanja.

Smatramo da je Izborni zakon izuzetno važno političko pitanje, ali da zaštita ustavnopravnog poretka u ovom trenutku predstavlja prioritet. Ne želimo svojim odlukama praviti pritisak na druge političke aktere, ali SDP ne želi svojim budućim učešćem u pregovorima u ovim okolnostima biti saučesnik u kupovini vremena za secesionističke projekte pred kojima dio i domaće javnosti, ali i međunarodne zajednice (ne)svjesno zatvara oči."

O tome kad bi takva odluka bila povučena, navode sljedeće:

"Takva odluka SDP BiH bila bi povučena nakon što uzroci i posljedice neustavnog djelovanja budu otklonjeni, a institucije počnu funkcionisati normalno. Naravno da bismo do tada učestvovali u razgovorima na temu otklanjanja blokade institucija države, djelovanja pravosudnih organa po navedenom pitanju i sankcionisanja odgovornih za trenutno stanje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije