! / Plenković na komemoraciji Sassoliju govorio o izbornom zakonu BiH i legitimnosti

17. 01. 2022. u 22:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Premijer Hrvatske Andrej Plenković prisustvovao je komemoraciji u čast preminulog predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija u Strasborgu.

I ovu priliku iskoristio je da razgovara s političarima iz EU, a jedna od tema je bila, naravno, i Bosna i Hercegovina.

Plenković je razgovarao o stanju u BiH, te ulasku Hrvatske u šengengski prostor. U Strazburu se susreo sa Robertom Matsolom, potencijalnom nasljednicom Sasolija, a razgovarao je i s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Istakao je da bi bilo "jako važno da na najvišoj razini raspravimo stanje u Bosni i Hercegovini".

"Da podržimo njen suverenitet, integritet, kvalitetno funkcioniranje, ali isto tako da njezino funkcioniranje bude bolje, da se svi konstitutivni narodi bolje osjećaju jer imaju pravedniji izborni sistem", rekao je.

Otkrio je i detalje razgovora sa EU parlamentarcima.

"U svim tim razgovorima, objasnio sam kolegama očekivanu dinamiku donošenja odluka i u pogledu pristupanja Hrvatske Šengenu i europodručju, trenutne situacije na jugoistoku Europe, posebno Bosne i Hercegovine.

Ulazimo u završnu fazu razgovora koji bi trebali rezultirati i konsenzusom o izmjenama izbornog zakona kako bi idući izbori bili održani na način da i Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod biraju svoje legitimne predstavnike u najviše institucije BiH", zaključio je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)