Plenković na komemoraciji Sassoliju govorio o izbornom zakonu BiH i legitimnosti

7
Radiosarajevo.ba
Plenković na komemoraciji Sassoliju govorio o izbornom zakonu BiH i legitimnosti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković prisustvovao je komemoraciji u čast preminulog predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija u Strasborgu.

I ovu priliku iskoristio je da razgovara s političarima iz EU, a jedna od tema je bila, naravno, i Bosna i Hercegovina.

Plenković je razgovarao o stanju u BiH, te ulasku Hrvatske u šengengski prostor. U Strazburu se susreo sa Robertom Matsolom, potencijalnom nasljednicom Sasolija, a razgovarao je i s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Istakao je da bi bilo "jako važno da na najvišoj razini raspravimo stanje u Bosni i Hercegovini".

"Da podržimo njen suverenitet, integritet, kvalitetno funkcioniranje, ali isto tako da njezino funkcioniranje bude bolje, da se svi konstitutivni narodi bolje osjećaju jer imaju pravedniji izborni sistem", rekao je.

Otkrio je i detalje razgovora sa EU parlamentarcima.

"U svim tim razgovorima, objasnio sam kolegama očekivanu dinamiku donošenja odluka i u pogledu pristupanja Hrvatske Šengenu i europodručju, trenutne situacije na jugoistoku Europe, posebno Bosne i Hercegovine.

Ulazimo u završnu fazu razgovora koji bi trebali rezultirati i konsenzusom o izmjenama izbornog zakona kako bi idući izbori bili održani na način da i Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod biraju svoje legitimne predstavnike u najviše institucije BiH", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije