Saga bez kraja: Neispravna oba respiratora dopremljena u Goražde!

11
Radiosarajevo.ba
Saga bez kraja: Neispravna oba respiratora dopremljena u Goražde!
Foto: FUCZ / Sporni respiratori

Oba respiratora koji su jutros dopremljeni u Kantonalnu bolnicu Goražde neispravni su, izjavila je direktorica Nermina Kamenica.

Prema njenim riječima, za jedan je odmah ustanovljeno da nije ispravan, zbog čega je vraćen, dok je drugi atestiran, međutim, pokazalo se da ni on nije ispravan, piše BHRT. 

Direktor kompanije Verlab Almir Badnjević večeras je za N1 potvrdio da su neki od respiratora koji su nabavljeni posredstvom firme Srebrena malina, neispravni.

Podsjećamo, radi se o respiratorima koje je Vlada FBiH, odnosno Federalna uprava civilne posredstvom firme Srebrena malina. Za 100 respiratora, na početku pandemije plaćeno je 10,5 miliona KM, ali se njihova raspodjela vrši tek sada.

Naime, zbog krajnje sumnjive nabavke, Tužilaštvo BiH sprovodi istragu, u kojoj su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

Federalna uprave civilne zaštite saopćila je ranije danas da je 21.10.2020. godine potpisala sporazum o poslovnoj saradnji sa firmom „DRE Medical d.o.o“. Sarajevo, sestrinskom firmom „Profesional Medic d.o.o.“ Ritopek iz Srbije, koja je donator usluga transporta, pregleda, instalacije, servisa prilikom puštanja u rad, puštanja u rad i obuke osoblja za 100 komada ventilatora ACM812A, koji su u skladu sa Zaključkom Federalnog štaba civilne zaštite raspodjeljeni po zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije