Potvrđeno / Počinje instalacija respiratora koje uvezla Srebrena malina

27. 10. 2020. u 12:55:00 E. M.

Shares: 290

Šest mjeseci nakon što su uvezeni, jutros je počela instalacija 100 respiratora vrijednih 10,5 miliona KM koje je u aprilu uvezla Srebrena malina.

Ovu informaciju potvrdio je Mustafa Kadribegović, v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite za Radiosarajevo.ba.

Kako je rekao, s inastalacijom se krenulo u Bosansko-podrinjskom kantonu, odnosno u Kantonalnoj bolnici Goražde.

U tom gradu bit će instalirana dva uređaja, i to besplatno.

"Nakon što su propala dva tendera, odnosno niko nije bio zainteresiran za posao vrijedan 150.000 KM bez PDV-a, dobili smo ponudu firme Profesional Medic iz Beograda da instaliraju svih 100 respiratora. Oni će to uraditi besplatno. Oni u našoj zemlji imaju sestrinsku firmu, Dre Medica iz Sarajeva. Raspitali smo se i dobili potvrdu da se radi o respektabilnim firmama", kazao je za naš portal Kadribegović.

Za svaki instalirani uređaj u BiH izdat će uvjerenje.

Odluku o prihvatanju ove ponude donio Štab civilne zaštite FBiH. 

"Imali smo tri opcije, raspisati treći tender, prihvatiti donaciju o besplatnom instaliranju ili uređaje proslijediti zdravstvenim ustanovama kako je to ranije određeno", istakao je Kadribegović. 

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu zbog nabavke ovih respiratora kojom su obuhvaćeni federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić, kao i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)