"Srebrena malina" uplatila PDV, ali uvoz respiratora još ne može biti okončan

B. T.
"Srebrena malina" uplatila PDV, ali uvoz respiratora još ne može biti okončan
Foto: Facebook / Fikret Hodžić

FH Srebrena malina je platila je u ponedjeljak, 15. juna, iznos od 265.131,19 KM uvoznih dažbina (PDV), za uvoz preostalih 20 respiratora, koji se nalaze na Aerodromu Sarajevo.

Potvrdio je to za Radiosarajevo.ba Ratko Kovačević, načelnik odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ipak, to ne znači da firma Fikreta Hodžića konačno može izvršiti sve procedure uvoza spornih respiratora u BiH. 

"Da bi se okončao carinski postupak uvoza tih 20 respiratora, čeka se dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH", objašnjava Kovačević. 

Podsjetimo, Agencija za lijekove i medicinska sredstva u petak, 5. juna, zaprimila je zahtjev firme "FH Srebrena malina" za dobijanje dozvole za uvoz 20 respiratora iz Kine. 

U međuvremenu, na zahtjev advokatskog tima Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije „FH Srebrena malina“, Sud BiH odobrio je da ta firma, kojoj je blokiran račun, uplati nešto više PDV-a za 20 respiratora koji krajem maja uvezeni u Bosnu i Hercegovinu iz Kine.

Ranije ovog mjeseca "Srebrena malina" na Jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH uplatila je iznos od 452.475 KM duga za PDV za uvoz prvog kontigenta od 80 respiratora koje je Vlada Federacije BiH, posredstvom ove firme uvezla u BiH. 

Više od mjesec dana nakon što je otkrivena sumnjiva nabavka respiratora posredstvom  firme koja se bavi prodajom voća i povrća, uhapšeni su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor "Srebrene maline” Fikret Hodžić.

Sud BiH 31. maja odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanjem pritvora te su oni pušteni na slobodu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije