Sud BiH odobrio Fikretu Hodžiću plaćanje PDV-a i za preostalih 20 respiratora

B. T.
Sud BiH odobrio Fikretu Hodžiću plaćanje PDV-a i za preostalih 20 respiratora
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Respiratori koje je nabavila Srebrena malina

Na zahtjev advokatskog tima Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije „FH Srebrena malina“, Sud BiH odobrio je da ta firma, kojoj je blokiran račun, uplati nešto više od 260.000 KM PDV-a za 20 respiratora koji krajem maja uvezeni u Bosnu i Hercegovinu iz Kine.

Tu informaciju za Radisarajevo.ba potvrdila je Adna Dobojlić, jedna od Hodžićevih advokatica.

Ona nije mogla precizirati kada će novac biti uplaćen Upravi za indirektno oporezivanje BiH, ali nam je kazala da na ovaj način „Srebrena malina“ okončava plaćanje poreznih obaveza.

Ranije ovog mjeseca "Srebrena malina" na Jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH uplatila je iznos od 452.475 KM duga za PDV za uvoz prvog kontigenta od 80 respiratora koje je Vlada Federacije BiH, posredstvom ove firme uvezla u BiH. 

Više od mjesec dana nakon što je otkrivena sumnjiva nabavka respiratora posredstvom  firme koja se bavi prodajom voća i povrća, uhapšeni su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor "Srebrene maline” Fikret Hodžić.

Sud BiH 31. maja odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanjem pritvora te su oni pušteni na slobodu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije