... / Odbor za utvrđivanje činjenica objavio izvještaj o nabavci 100 respiratora

10. 06. 2020. u 09:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Odbor za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine, koji su plaćeni 10,5 miliona maraka, održao je tri sjednice i razmatrao sve činjenice i okolnosti koje je ovaj odbor smatrao bitnim, a koje se odnose na kupovimu respiratora, navodi su u saopćenju iz ovog odbora.

Odbor je još na prvoj sjednici uputio dopis kojim zahtijeva od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva zdravstva, Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog Staba civilne zaštite, Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine i "F.H. Srebrena malina d.o.o.", da u što kraćem roku, a najkasnije za pet dana, dostave Odboru sve potrebne informacije i ovjerene fotokopije popratne dokumentacije koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Narodne Republike Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

"Na osnovu prikupljenih informacija i rasprave, Odbor je utvrdio sljedeće ćinjenice: Federalni štab civilne zaštite je na sjednici održanoj 1. aprila 2020. godine odobrio Federalnoj upravi civilne zaštite iznos od 7.000.000,00 KM za nabavku medicinske opreme i materijala, u uslovima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom korona virusa, bez navođenja bilo kakve specifikacije o kakvoj se opremi radi, za razliku od prethodnih sličnih odluka gdje se navodila i okvirna specifikacija materijala i njihova okvirna cijena. Na sva pitanja Odbora komadantica Federalnog štaba civilne zaštite, zamjenica premijera Vlade Federacije BiH i ministrica finansija istovremeno, odgovorila je da nije upoznata. Komadantica Štaba civilne zaštite je izričita da Federalni Štab civilne zaštite nije donio nikakvu odluku o nabavci spornih respiratora, a u Odluci Štaba koja nam je dostavljena pod brojem 12-40-6-148-90120 od 1. aprila 2020. godine u tačci 1. navodi se da se Federalnoj upravi civilne zaštite odobrava da izvrši nabavku materijala i opreme iz sredstva posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u ukupnom iznosu od 7.000.000,00 KM bez navođenja o kojoj vrsti opreme se radi, za razliku od svih prethodnih odluka Štaba gdje se okvirno navode sredstva i mogući troškovi. Naprijed pomenuta Odluka je potpisana 'za zapovjednicu Štaba' Jelku Milićević", navodi se u izvještaju.

U saopćenju se dalje navodi da je Vlada Federacije BiH je na svojoj sjednici održanoj 2. aprila dala prethodnu saglasnost Federalnom štabu civilne zaštite na utrošak 7.000.000,00 KM za nabavku medicinske opreme.

"I Vlada Federacije BiH je kao i Federalni Štab civilne zaštite, za razliku od prethodnih sličnih odluka, propustila da navede za koju opremu i materijal se planira utroišiti tih 7.000.000,00 KM. Na istoj sjednici Vlada Federacije BiH je donijela odluku da se Federalnoj upravi civilne zaštite iz tekuće rezerve Vlade prebaci 4.950.000,00 KM u svrhu nabavke sredstava i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije izazavane korona virusom, ponovo ne navodeći o kojim sredstvima se radi, za razliku od prethodnih sličnih odluka", navode iz Odbora u svom izvještaju.

Podsjetimo, pod istragom su zbog afere "Respiratori" Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, te suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić su saslušani u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM.

Istragu vodi Tužilaštvo BiH.

Respiratori su, da podsjetimo još jednom, neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege i nabavljeni novcem građana, bez tendera i preko poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA